BiH Vijesti

Ministarstvo sigurnosti o migrantskoj krizi: U BiH trenutno nije alarmantna situacija

U Bosni i Hercegovini trenutno nije alarmantna situacija vezano za priliv migranata. Gledajući proces duže vrijeme, ukupan broj dolazaka stagnira, rekli su za Fenu iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Očekivanja su da će situaciju dodatno ‘smiriti’ zaključci jučerašnjeg sastanka u Berlinu, na kojem su se u okviru Berlnskog procesa okupili predstavnici ministara unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

Balkanske zemlje su pozvane da usklade vizni režim sa standardima EU radi sprečavanja nelegalnih migracija i borbe s krijumčarima ljudi.

Bosna i Hercegovina uglavnom ima usklađen režim, rečeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH, a fokus je već neko vrijeme na Srbiji zbog njenog bezviznog režima s nekim zemljama iz kojih je u posljednje vrijeme također bilo dolazaka migranata i njihove pojave na “balkanskoj ruti”.

Kako je nakon berlinskog sastanka izjavila jedna od učesnica, ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser, njena zemlja želi u saradnji sa zapadnobalkanskim državama smanjiti drastično ilegalne migracije preko navedene rute.

Po njenim riječima, u tom cilju je dogovoren paket mjera, što uključuje usklađivanje viznih režima s politikom Evropske unije, borbu protiv krijumčara ljudi i efektivnu zaštitu vanjskih granica uz pomoć Frontexa.

Akcenat u obraćanju ministrice Feaser bio je na sprečavanju ilegalnih migracija.

 

Fena/Informer.ba