Region Top Vijesti

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo šest ruskih diplomata personama non grata

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata Veleposlanstva Ruske Federacije, akreditiranih u Crnoj Gori, personama non grata, zbog aktivnosti koje su u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dvije države – objavili su iz ovog ministarstva na svom Twitter profilu.

Specijalno državno tužiteljstvo Crne Gore (SDT) vodi istragu protiv više osoba zbog sumnje da su surađivali s ruskom obavještajnom službom, a crnogorski mediji navode da nadležni sumnjiče dva crnogorska državljanina, šest ruskih diplomata i nekoliko drugih ruskih državljana za suradnju s ruskom tajnom službom.

Među njima je, kako su istaknuli mediji pozivajući se na neslužbena saznanja i Radomir Sekulović, bivši glasnogovornik i dugogodišnji diplomata Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Crnogorski mediji također javljaju da akciju vodi Agencija za nacionalnu sigurnost (ANB), da je koordinirana s crnogorskim međunarodnim partnerima te da se provodi po nalogu Specijalnog državnog tužitelja Crne Gore (SDT).

SDT je ranije danas potvrdio da je u tijeku akcija protiv više građana osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i špijunažu.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozdravio je akciju, navodeći kako je riječ o “strogoj tajni”.

Ministar policije Filip Adžić, na sjednici Vlade,saopštio je da u državnim službama ima ljudi koji rade za druge službe više od deset godina te da Vlada “čisti službu od tih ljudi”.

 

Fena/Informer.ba