Politika Udarno Vijesti

Miroslav Lajčak: Ne ponavljati greške od prije četiri godine

Inicijativa Velike Britanije i Njemačke o Bosni i Hercegovini postala je i formalno inicijativa Evropske unije.

Bilo je i sličnih inicijativa, a sada je to pretočeno u izraz dobronamjernosti EU prema BiH.

Želimo promijeniti redoslijed poteza. Nema smanjenja kriterija ili ukidanja uvjeta. Počet će se od lakših koraka i ići prema težima, kaže u intervjuu za „Dnevni avaz” Miroslav Lajčak, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke.

“Ako budemo imali formalnu obavezu predstavnika BiH, političkih lidera i institucija da preuzimaju i ispunjavaju uvjete koje postavljamo, BiH će biti nagrađivana. Za početak, stupio bi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i BiH bi kasnije dobila status kandidata za članstvo”, kaže Lajčak.

Nekadašnji visoki predstavnik sinoć je doputovao u Sarajevo kako bi se na licu mjesta upoznao s najnovijim dešavanjima, čuo stavove bh. političara i javnih ličnosti i o tome potom izvijestio svoje kolege – šefove diplomatija država članica EU, kao i institucije EU.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa dosadašnjim tokom formiranja vlasti u BiH Lajčak je kazao da za sada to ide kako treba.

“Konstituirano je Predsjedništvo, sada slijede vlade. Na današnji dan nema osnova za nervozu. Ključna je poruka Brisela – ne ponavljati situaciju od prije četiri godine – da se previše vremena ne gubi na koalicionim dogovorima”,naglasio je Lajčak navodeći da sada žele vidjeti i program novih vlasti koji bi bio evropski i rješavao probleme običnih građana.

Po njegovim riječima nove vlasti moraju rješavati ekonomska i socijalna pitanja, baviti se funkcionalnošću države i obavezama na euroatlantskom putu.

“Imamo dobru volju i jasno ćemo svoje stavove i očekivanja iznijeti bh. zvaničnicima. To ne znači da se petljamo u formiranje vlasti. To je suvereno pravo BiH, njenih institucija i stranaka. Već smo vidjeli koliko je štetno za jednu državu ako izgubi toliko vremena na formiranju vlasti, kako je to bilo u BiH prije četiri godine. No, ne želimo unaprijed ići negativistički. Evropska unija nema nikakvih preferencija o tome ko bi, a ko ne bi trebao biti u vlasti. Bitno je da je vlast u stanju provoditi reforme koje BiH vuku naprijed”, kazao je, između ostalog, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

 

Fena/Informer.ba