Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Mladen Ivanić: Dodik nije ništa dobio, a sve je izgubio

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ponovio je danas da predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik jučerašnjim dogovorom sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton “nije ništa dobio, a sve je izgubio”.

Ivanić tvrdi da Dodik “nije dobio ništa osim vizuelnog boravka Catherine Ashton, a sve drugo je izgubio”, te da je to “najveći poraz koji je Dodik doživio u svojoj političkoj karijeri”.

Podsjeća da je entitetski predsjednik od svih ranijih zahtjeva o referendumu odustao, a dobio je jedan načelan stav da je EU spremna razgovarati o reformi pravosuđa u BiH.

Oni koji prate kako se Hrvatska približava EU znaju, kaže lider PDP-a, da je to obaveza na evropskom putu, te da će EU sada insisitirati na još dubljoj reformi pravosuđa od svih do sada.

“Svojim pristankom Dodik je dao legitimitet i vrlo realnim zahtjevima koji se mogu očekivati, a to da se formira i vrhovni sud BiH, a ne samo da budu Sud i Tužilaštvo BiH, koje on više i nema namjeru da ruši”, rekao je Ivanić danas novinarima u Banjoj Luci.

Precizira da je Dodik potpuno odustao od referendumskog pitanja, u kojem je bio stav da treba poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika, a sada niko to i ne spominje.

Evidentno je, konstatira Ivanić, i da se “SNSD prepao svega što se desilo i da će sada ubrzano raditi na formiranju državne vlasti”.

“Kadrovi te stranke vidljivo sada o tome govore, jer nad njima stoje prijetnje i zbog toga će biti jako kooperativni u narednom periodu, pa je moguće da se nova vlast formira, možda, i do ljeta”
, dodao je on.

Uputio je i brojne kritike na rad Vlade RS-a u prvih stotinu dana rada.

“Ne vidim termoelektranu u Gacku, ne vidim autoput Banja Luka- Kupres, ni autoput Banja Luka-Doboj, ne vidim aerodorom i turističko naselje od 20.000 kreveta u Trebinju, ne vidim prugu Čapljina-Nikšić preko Trebinja. Ne vidim ništa, osim sve manje zaposlenih, sve težu isplatu penzija, sve veći rast cijena i Vladu koja ništa ne radi i u kojoj niko ništa ne priča. To je Vlada sa kojom možete i bez koje možete. Nema nikakve razlike“, kategoričan je Ivanić.

Takvoj Vladi, koja sebe zove vlada kontinuiteta, kako je dodao, neće pomoći i eventulane rekonstrukcije, jer neće biti autoputeva, radnih mjesta ni referenduma, ni bilo čega što su obećali.

“Krajnji njihov rezultat je nula”, zaključio je Ivanić.

 

Fena/Informer.ba