Politika Udarno Vijesti

Mladi dodikovci o izbacivanju iz IUSY-A: Šaljete loše poruke jer slušate ratnog lidera tzv. Republike BiH

Sekcija mladih iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uputili su protestno pismo Predsjedništvu Međunarodne unije socijalističke omladine (IUSY) povodom njihove nedavne suspenzije iz te međunarodne asocijacije.

Protestno pismo je upućeno i članovima i predstavnicima organizacija članica IUSY, a u njemu se izražava iznenađenje što nikada nisu informisani o postojanju inicijative za suspenziju, te žaljenje što nisu dobili šansu da o tome iznesu stavove.

Ističući značaj MSD-a kao, kako su oni napisali, “najorganizovanijeg političkog podmlatka u RS i BiH”, kao i to da su aktivno učestvovali u aktivnostima Unije, u pismu se poručuje članicama IUSY da “svojim odlukama ne šalju loše poruke mladim u RS i BiH, a na preporuku i uz lobiranje predstavnika Foruma mladih SDP-a BiH”.

U pismu se navodi da je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija “ratni lider”, jer je bio potpredsjednik Vlade, za njih “takozvane Republike BiH”, kao i da “preko svojih ljudi utiče na bh. pravosuđe, opstruišući podizanje optužnica protiv odgovornih za zločine nad Srbima u proteklom ratu, te zataškavajući aferu ‘reket SDP-a'”.

Upozorava se i da su ovom odlukom o suspenziji, koja je usvojena na zasjedanju Savjeta Unije, održanom krajem jula u ”Evropa kampu” na Aterzeu u Austriji, “prekršeni Statut Unije, predviđene procedure i osnovni demokratski principi donošenja odluka“.

Iz MSD-a pozvaju Uniju da “prestane stvarati podjele u BiH, te da pomogne socijaldemokratskim organizacijama iz BiH da se zajednički usmjere na agendu koja će imati za cilj poboljšanje položaja mladih“.

MSD je naveo da je bojkotovao ljetni festival na austrijskom jezeru zato što je Sekretarijat Unije “opstruirao dogovaranje detalja za odlazak delegacije MSD u Aterze, a time i prisustva predstavnika MSD na sjednici Savjeta”.

Ističe se da “nikome kao mladim članovima SNSD nije ograničavan broj učesnika za dolazak na ovaj ljetni festival, a na osnovu nepostojećih dogovora sa predstavnicima MSD“.