Region Udarno Vijesti

Mladić na saslušanju: Ne priznajem haški sud

Srbijanski dnevni list “Blic” objavio je danas transkript saslušanja Ratka Mladića pred sudom u Beogradu, na kojem je haški optuženik pokazao svoju poznatu aroganciju i bahatosti, za razliku od pojavljivanje pred sudom u Haagu gdje je očigledno primjenio drugu taktiku.

Negirao je svoju odgovornost za zločine u Srebrenici

Mladić je na saslušanju negirao da je on, kao general, odgovoran za zločin u Srebrenici, već su odgovorni “paravojska, parapolicija i parapolitika”. Kazao je kako je muslimanima iz Srebrenice ponudio da ostanu i žive u Republici Srpskoj, a kad su ovi ipak htjeli da odu u Federaciju da im “je dao da idu autobusima, a ne na traktorima kao Krajišnici”.

“Nisam se ja borio protiv muslimana i vjere, neka on klanja što hoće, ali ne na moju kuću, na srpsku zemlju. I ovo što imate multietničko, ovo je sviranje kurcu“, rekao je Mladić na saslušanju.

Negirao je nadležnost Haškog suda

Haški optuženik, koji je proveo 16 godina u bjekstvu, bio je rezigniran kada su mu davali optužnicu kojom se tereti za najteže ratne zločine.

Neću ove papire haške, ne priznajem Haški sud, ko mu jebe mater. Ti podigni ovo”, obratio se svom advokatu “da se mala ne saginje, ne znam da li ima ovu kratku suknju”, rekao je Mladić aludirajući na prisutnu zapisničarku.

Više je puta tokom saslušanja potvrdio kako je tokom svih godina skrivanja gledao televiziju i pratio događaje na Međunarodnom sudu u Haagu, ali i istrage za ratne zločine u Srbiji.

Volio bi da mi sudi ovaj što sudi Šešelju, ovaj Talijan, a ne bi ovog što je Nizozemac, kako se već zove onaj desno i ona žena Francuskinja“, izjasnio je svoje želje Mladić.

Tokom saslušanja više je puta spominjao svog oca, i kako ga je u Drugom svjetskom ratu ubila njemačka granata. Ispričao je kako je 1968. godine otišao u Šušanj, gdje mu je jedan musliman pokazao grob njegovog oca, zbog čega u ratu nije želio napadati to mjesto.

Mladić se tokom saslušanja pred beogradskim sudom osvrnuo i na devize koje su pronađene u kući u kojoj se skrivao. “Ove dolare što ste našli ja nisam kupio, nisam ja dobio dilanjem deviza. Dolazili su kod mene i davali mi besplatno devize i marke, oni koji su ih dilali. Ja mu dam novce, a on meni kaže: ‘Neću od tebe generale, evo ti koliko hoćeš’. A bilo je ljudi koji su mi davali i bunteve od hiljadu maraka”, kazao je Mladić.

Više je puta tokom razgovora spominjao novac, te je spominjao kako su mu blokirali mirovinu i da želi da mu se od penzije kupe jagode. Pričao je i o svojim jatacima, a sudu je rekao kako “neke znate, a neke ne znate”.

Baš kao i na saslušanju u Haagu, bio je vrlo konfuzan kada je govorio o datumu rođenja, opet istaknuvši kako je rođen na “čist ponedjeljak 1943. godine, i kako to znaju crkvenjaci”. U tom pogledu je rekao kako nikad nije volio popove, osim da je cijenio onog koji je poginuo u Skelanima.

Na samom početku saslušanja Mladić nije želio dati lične podatke, na što ga je njegov advokat Šaljić upozorio da ni ne mora, ali da nema potrebe za tim. “Gdje ti se žuri? Ti si dobio posao da ideš u Haag, ali ja tamo neću da umrem“, kazao je Mladić svom advokatu tokom saslušanja prije izručenja u Hag.