Izdvojeno Svijet Vijesti

Mladić odbio da čuje i slovo optužnice

Ratko Mladić izjavio je u prvom pojavljivanju pred Haškom tribunalu da je teško bolestan čovjek i zatražio od sudije strpljenje jer mu je potrebno duže vremena da razmisli o optužnici.

Rekao je da nije pročitao optužnicu koja mu je dostavljena u ćeliju i da mu je za čitanje “tri fascikle papira”, kako je opisao optužnicu od 37 stranica, potrebno barem dva mjeseca.

Mladić je ponovio da je u lošem zdravstvenom stanju zbog stresa i najavio da želi dobro pripremljen tim za odbranu.

On je odbio da mu se pročita i jedno slovo optužnice.

Optuženi  ušao je u sudnicu sa šapkom na glavi, neizmijenjenog je lika ali bez kose, vrlo otežano govori, a predstavio se kao general Ratko Mladić.

Pretpretresni sudija je Alfonso Ori, kao branilac po službenoj dužnosti uz Mladića je bio beogradski advokat Aleksandar Aleksić, a  tužilaštvo je zastupao glavni tužilac Serž Bramerc.

Druga izmijenjena i dopunjena optužnica koja je operativna od 1. juna u 11 tačaka tereti Mladića za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995.

Kao i u predmetu protiv Radovana Karadžića, broj tačaka optužnice redukovan je sa 15 na 11, optužba za saučesništvo u genocidu je povučena. Tačka optužbe za genocid podijeljena je na dvije – prva se odnosi na Srebrenicu, a druga na osam opština BiH: Bratunac, Foču, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenicu i Zvornik.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) uhapšen je u Srbiji 26. maja, a izručen je Tribunalu 31. maja.

 

Fena/Informer.ba