Izdvojeno Region Vijesti

Mladić u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zbog Kijeva

U Hrvatskoj je protiv Ratka Mladića donijeta jedna osuđujuća presuda na 20 godina zatvora, podignuta je jedna optužnica i dva zahtjeva za sprovođenjem istrage, saopštilo je danas hrvatsko državno Tužilaštvo.

Županijski sud u Šibeniku proglasio je Mladića krivim i osudio ga u odsustvu na 20 godina zatvora, jer je naređivao podčinjenima u sastavu 9. kninskog korpusa JNA da iz svih raspoloživih tenkovskih, artiljerijskih i raketnih jedinica 26. avgusta 1991. napadnu selo Kijevo.

Tom prilikom je ispaljeno oko 1.600 granata raznih kalibara, među kojima i 16 kasetnih bombi, a selo Kijevo je potpuno razrušeno.

Mladića terete da je kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa JNA zatražio dijelovanje borbenih aviona i izdao naređenje jedinicama iz sastava korpusa da se iz tenkovskog, artiljerijskog i raketnog oružja napadnu područja opština Sinj, Vrlika, sela Maljkovo, Potravlje, Šatrić i Dabar.

Od 16. do 23. septembra 1991. na području Šibenika, kako se navodi, naređivao je potčinjenima borbena dejstva po civilnim licima i objektima, spomenicima kulture, industrijskim i drugim privrednim objektima, zbog čega je stradalo više lica i uništena je imovina većeg opsega.

Optužnicom Županijskog tužilaštva u Splitu od 13. decembra 1995. stavlja mu se na teret da je od druge polovine septembra 1991. do 28. januara 1993. kao zamenik komandanta Kninskog korpusa isplanirao i organizovao rušenje brane i hidroelektrane Peruća, s ciljem potpunog potapanja civilnih i privrednih objekata, više od 50.000 stanovnika nizvodno od brane i reke Cetine u Sinju, Trilju i Omišu.

Iako je naredio povlačenje vojske i aktiviranje 30 tona eksploziva, potpuno uništenje brane spriječili su radnici Hrvatske elektroprivrede, ističu u hrvatskom državnom tužilaštvu.

Prvi zahtijev za sprovođenje istrage podnijet je 27. februara 2005. s optužbama da je kao načelnik štaba 9. korpusa naredio artiljerijske i minobacačke napade na civilne ciljeve u Zadru i to od septembra 1991. do kraja decembra 1992, zbog čega je smrtno stradao veći broj lica.

Županijsko tužilaštvo u Zadru je nakon podnijetog istražnog zahteva podnelo 27. februara 2005. Županijskom sudu u Zadru zahtev za sprovođenje istrage protiv Mladića i još da lica.

Mladića se tereti da je u decembru 1991. godine naredio napade na Zadar, a da je od oktobra 1991. do decembra 1992. godine naredio napade na Zadar i okolna mesta – Donji Zemunik, Posedarje, Slivnicu Donju i Gornju, Pridragu, Rupalj, Galovac i Kali na ostrvu Ugljanu.

Županijsko državno tužilaštvo u Slavonskom Brodu protiv Mladića je u januaru 1996. podnijelo zahtjev za srovođenje istrage zbog sumnje da je 26. septembra 1995, s područja Bosne i Hercegovine kao komandant Vojske Republike Srpske, naredio gađanje Požege raketama tipa “orkan” s kasetnim punjenjem, pri čemu je povređeno više civila.

Kopije predmeta tužilaštvo je 2003. predalo Haškom sudu.

 

Beta/Informer.ba