Region Udarno Vijesti

Mladićev advokat: Generala ne treba voditi u Hag, nego liječiti

Advokat Ratka Mladića Miloš Šaljić rekao je da njegovog klijenta ne treba voditi u Hag, jer je on teško bolestan i neophodno mu je liječenje u specijalnoj ustanovi. Šaljić je sinoć novinarima ispred Specijalnog suda, nakon saslušanja Mladića, rekao da general teško govori i teško se kreće, a u Specijalni sud je došao sa punom kesom lijekova.

On je potvrdio da je istražni sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije uspio, jer on nije mogao da komunicira.

Šaljić je rekao da istražni sudija tokom saslušanja u Specijalnom sudu čak nije uspio ni da uzme lične podatke od Mladića, koji je na saslušanju govorio nepovezano, te više puta pokušao da se obrati tužiocima, a posebno zamjeniku tužioca Brunu Vekariću.

Šaljić je rekao da će Mladića tek (sinoć) pregledati ljekari, tvrdeći da taj pregled nije obavljen ranije juče, kako je saopšteno.

Advokat očekuje da će danas istražni sudija ponovo pokušati da sasluša Mladića.

Govoreći o psihofizičkom stanju Mladića, Šaljić je rekao da je on svjestan da je uhapšen i gdje se nalazi, kao i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

Mladić je, kaže Šaljić, priznao da je u trenutku hapšenja kod sebe imao dva pištolja, ali kako je rekao, nije htio da ubije djecu koja su došla da ga hapse.

Šaljić je rekao i da će porodica danas da posjeti Mladića.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da će se saslušanje nastaviti danas, ali i dodao da je Ratko Mladić veoma komunikativan.

Na pitanje zašto je onda saslušanje prekinuto, Vekarić je rekao da ne bi ulazio u detalje.

Vekarić ranije juče nije htio da odgovori novinarima kako Mladić sada izgleda, čak ni da podsjeti koliko ima godina.

Saslušanje je počelo u 19.30 časova, pred istražnim sudijama Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Mladića su prije toga pregledali ljekari.

Mladić je juče oko 16.00 časova doveden iz Bezbjednosno-informativne agencije u Specijalni sud, nakon što je rano ujutro uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

 

Informer.ba