Intervju Vijesti

Milorad Dodik: “Haški tribunal ne sudi ni Republici Srpskoj ni srpskom narodu”

Dijalog Republike Srpske (RS) i Evropske unije (EU) o neophodnosti korjenite reforme pravosuđa BiH je naš veliki politički i diplomatski uspjeh. Brisel je tokom razgovora u potpunosti uvažio stavove i argumente RS o svim problemima u funkcionisanju domaćeg pravosuđa, čiji pristrasan i selektivan rad značajno otežava ukupne odnose u zemlji

Ovo je u intervjuu srbijanskim “Novostima” kazao predsjednik RS Milorad Dodik, koji je dvodnevne razgovore predstavnika RS, BiH i EU u Banjaluci posvećene reformi pravosuđa ocijenio kao uspješne i konkretne.

“Ovo je početak razgovora. Međutim, odmah smo uspjeli da sa jasnom koncepcijom problem neobjektivnog i selektivnog pravosuđa BiH, o kojem govorimo godinama, stavimo na dnevni red dijaloga sa EU, i time smo veoma zadovoljni“, rekao je Dodik.

Kakva su očekivanja od reforme i kad se mogu očekivati prvi rezultati?

Milorad Dodik: Suština cijele priče je da je Evropa pokazala ogromno razumjevanje za naše stavove i potrebu reforme pravosuđa BiH i da smo ušli u partnerski odnos sa Briselom, čime je prekinuta praksa nametanja rješenja u zemlji. Ne treba očekivati da će se stvari riješiti preko noći. Određeni uslovi treba da se ispune do avgusta, nakon čega će dijalog biti nastavljen.

Da li je dijalog bolje rješenje od referenduma, koji je Skupština povukla? Taktika nije promijenjena zbog pritisaka?

Milorad Dodik: Ne. Nije bilo direktnog i klasičnog pritiska, ali je bilo učestalih upozorenja o mogućem djelovanju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, što uopšte nisam doživio kao pritisak, niti smo se povinovali tome. Insistirali smo na dijalogu, i dobili ga.

Da li ste sa evropskim komesarom Štefanom Fileom razgovarali o hapšenju generala Ratka Mladića?

Milorad Dodik: Ne. O tome nije bilo riječi.

Je li bilo negativnih reakcija zbog odluke Vlade RS da odobri pomoć svim haškim optuženicima iz RS? Može li da bude loših posljedica po RS od suđenja Mladiću?

Milorad Dodik: RS ne može da ima nikakve negativne implikacije zbog tog procesa i ove odluke. U konkretnom slučaju, radi se o pojedinačnoj odgovornosti, a ne o kolektivnoj. Stvari su veoma jasne – Haški tribunal ne sudi ni RS ni srpskom narodu i negativne posljedice ne mogu biti ni sada ni ubuduće.

 

Informer.ba