Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Mladiću načelno odobreno da posjeti kćerkin grob

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je izjavio večeras da su se Tužilaštvo za ratne zločine i istražni sudija sudija načelno saglasili sa molbom Ratka Mladića da posjeti grob svoje kćerke, ali da će konačna odluka o tome biti donijeta zavisno od procjene bezbjednosnog rizika koju će dati nadležne službe.

Vekarić je naglasio da postoji veliki rizik i da nije siguran da će biti moguće izvesti da Mladić posjeti grob svoje kćerke, kao što se, dodao je, i datum njegovog odlaska u Hag neće znati zato što postoji bezbjednosni rizik.

Prema drugim izvorima “Blica” ni Viši sud se neće protiviti Mladićevoj želji da ode do groba kćerke Ane u Beogradu.

”Ukoliko se procjeni da Ratko Mladić može da posjeti grob, to će biti obavljeno tako da niko ne zna sem policajaca koji bi ga sprovodili i njihovih šefova koji bi komandovali akcijom. Mladić je inistirao da to bude privatan čin i da osim njega i policajca niko drugi ne bude tamo. Osim razloga bezbjednosti nema drugih prepreka da pritvorenik poseti kćerkin grob. To je i možda poslijednja prilika, jer je veliko pitanje da li će on ikada ponovo biti u Srbiji’‘ – kaže izvor „Blica“.

Vekarić je u međuvremenu takođe rekao da ima određenu rezervu prema mogućnosti da Haški tribunal spojiti suđenja bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladić i bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, iako smatra bi to bilo racionalno.

On je kao razlog naveo to što je Karadžićev proces već “otišao veoma daleko”, napomenuvši da Mladić trenuto ima određene zdravstvene tegobe.

On je za RTS rekao da bi spajanje procesa moglo da se desi ukoliko bi Mladićevo zdravstveno stanje bilo adekvatno – da može da prati proces, a suđenje Karadžiću na neki način zaustavljeno.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz je u Hagu rekao da bi bilo idealno da suđenje Mladiću i Karadžiću bude objedinjeno, istakavši da se o tome još razmišlja.

 

Informer.ba