Svijet Vijesti

MMF: Njemačka i Italija ulaze u recesiju iduće godine

Njemačka i Italija, sljedeće godine, ulaze u recesiju, postajući prve napredne ekonomije koje su doživjele pad nakon ruske invazije na Ukrajinu, pokazala je prognoza MMF-a u utorak.

Dok će eurozona izbjeći recesiju, proizvodnja u zoni jedinstvene valute od 19 zemalja će se naglo usporiti, što će ostvariti rast od 0,5 posto, što je gore nego što je MMF ranije prognozirao.

Rat na istočnom krilu Evrope doveo je do porasta inflacije, kako su cijene energenata skočile, što je prisililo Evropsku centralnu banku da poveća kamatne stope kako bi spriječila ekonomski pad, uz rizik da izazove kontrakciju.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, skupo je platila svoje veliko oslanjanje na gas iz Rusije, koja je prekinula isporuke Evropi u znak odmazde za zapadne sankcije zbog sukoba, prenosi AFP.

Očekuje se da će se njemačka privreda smanjiti za 0,3 posto u 2023. godini, naveo je MMF u novom izvještaju svojih Svjetskih ekonomskih prognoza iz jula, koji predviđa rast od 0,8 posto za zemlju.

Italija, čija je industrija takođe ovisna o uvozu gasa, ostvariće smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 0,2 posto, što je takođe oštro smanjenje u odnosu na julski rast od 0,9 posto. Njemačka i Italija su jedine napredne ekonomije za koje se vidi da idu u recesiju sljedeće godine, prema revidiranim izgledima Međunarodnog monetarnog fonda.

 

Fena/Informer.ba