Izdvojeno Politika Vijesti

Moor: Ustavne promjene da, ali ne i Dejton dva

Zamjenik američkog ambasadora u BiH Johnatan Moore smatra da je došlo vrijeme za ustavne promjene u BiH, ali ne i za Dejton dva, te da je Dejtonski sporazum i dalje osnova strukture BiH i njene budućnosti.

Moor je mišljenja da je ustavna reforma od izuzetne važnosti i jedan od kriterijuma koje je potrebno ispuniti da bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU. “Mi ćemo podržati svako rješenje koje bude rezultat dogovora konstitutivnih naroda u BiH“, kaže američki diplomata.

On je istakao da su SAD svjesne činjenice da postoje pitanja zbog kojih su predstavnici hrvatskog naroda zabrinuti i da se o tim pitanjima mora otvoreno razgovarati.

Govoreći o neformiranju Savjeta ministara BiH, Moor je izrazio uvjerenje da se već vrši određeni pritisak na političke lidere kako bi došli do dogovora, dodavši da su birači frustrirani sadašnjom situacijom.

Očekivanja su da će se na nivou BiH uspostaviti vlast. Postoje neki ljudi koji nude opravdanje da već postoji Savjet ministara. Teško je da takve izjave mogu zadovoljiti građane u BiH“, tvrdi Moor, ocjenivši da je BiH potrebna vlast koja će je povesti naprijed.

Dolazak specijalnog predstavnika EU u BiH, prema Moorovom mišljenju, dokaz je napora koje EU ulaže u BiH. On je dodao da SAD čvrsto vjeruju u djelotvornost OHR-a i podržavaće ga sve dok ne budu ispunjeni uslovi Savjeta za provođenje mira, a OHR će tek otići kada oni budu ispunjeni.

 

Srna/Informer.ba