Izdvojeno Politika Vijesti

Moore: Kad entiteti ne budu prijetnja otići će supervizija

Zamjenik američkog ambasadora u BiH Jonathan Moore ističe da će supervizija za Brčko distrikt postojati sve dok bude sigurno da je status distrikta potpuno utvrđen na svim nivoima i da nijedan od entiteta – Republika Srpska ili Federacija BiH – ne prijeti njegovom statusu.

Još nismo sigurni da je status utvrđen – vidjeli smo karte jednog ili drugog entiteta koje uključuju teritoriju Brčko distrikta u svoju teritoriju. To je za nas zabrinjavajuće, a čuli smo i druge stvari koje smatramo prijetnjom Ustavnom sudu BiH, koji ima važnu ulogu u statusu Brčko distrikta” – rekao je Moore u intervjuu SRNI.

On tvrdi da to još nije riješeno, ali se iskreno nada da će uskoro biti – i to javno, a posebno da će to učiniti Republika Srpska, a iste garancije traže se i od Federacije BiH, i tek nakon toga može doći do tranzicije Brčko distrikta.

SAD su uvjerene da će politička situacija u distriktu biti riješena pred sudom i ne traže, kao ni supervizor, ulogu u rješavanju tog pitanja.

Moram da kažem da lokalna kriza vlasti ne igra neku širu ulogu o pitanju kraja ili tranzicije supervizije u Brčko distriktu. Mi smo uvijek za vladavinu prava, a ne za ostvarenje političkih ciljeva pojedinih osoba” – naveo je on.

Moore navodi da je međunarodna zajednica “ponosna na uspjeh Brčko distrikta“.

Ne bih rekao da je Brčko distrikt primjer svima u BiH ukoliko ima drugačiji status u odnosu na druge opštine ili entitete. Međutim, mislimo da je nivo razumijevanja, kao i zajedničkih interesa i odnosa u Brčko distriktu i dalje daleko bolji nego u nekim drugim krajevima BiH” – dodao je on.

Komentarišući nemogućnost konstituisanja vlasti na državnom nivou, zamjenik američkog ambasadora je istakao da su oni uvijek spremni da pomognu, ako neko traži njihovu pomoć.

Stranke u Federaciji BiH tražile su našu pomoć i međunarodna zajednica je napravila kompromis. Kao što znate neke stranke su prihvatile kompromis, a druge su se isključile iz tog procesa. Zasad nismo čuli od svih važnijih stranaka na državnom nivou da traže našu pomoć, ali ako od njih dođu takvi zahtjevi, mi smo spremni da pomognemo u rješenju situacije. Neke stranke su to odbile i to je njihovo pravo, ali zapravo domaći političari su odgovorni ako ima ili nema državne koalicije” – navodi Moore.

On uma utisak da neki ljudi ne razmišljaju o budućnosti svoje države, opštine, entiteta, pa i porodica, već da gledaju samo o vlastitim interesima i ciljevima.

Velika je šteta što nisu našli neki kompromis. Ipak, mislim da je narod pametan i da razumije sve što se dešava u BiH, tako da oni (političari) koji misle da nema potrebe za formiranjem Savjeta ministara neće biti uspješni na izborima iduće godine“, dodao je Moore.

Govoreći o “hrvatskom pitanju u BiH” i nesporazumima u Federaciji BiH, Moore je naveo da je važno da je u RS-u formirana legalna koalicija i dodao da je “i u Federaciji BiH koalicija – legalna“.

Sada je pitanje šta će biti na državnom nivou. Ponoviću da su se, nažalost, neke stranke same isključile iz kompromisa za federalnu vlast. Ipak se nadamo da će koalicija na državnom nivou biti šira i efikasna. Nije samo važno koje strane su uključene u koaliciju, najvažnije je kakve ćemo stručnjake imati u Savjetu ministara” – napomenuo je on.

On je naglasio da ima mnogo profesionalaca i u RS-u i u Federaciji BiH iz raznih političkih stranaka i da će oni moći reformama da promijene situaciju nabolje i ubrzaju put BiH prema EU.

Nažalost, još čujemo previše priče o brojevima – koliko će ko dobiti ministara, ko traži ovo, a ko zahtijeva nešto drugačije. Kad govorim o efikasnoj koaliciji, podrazumijeva se da ona mora da radi za dobrobit svih stanovnika BiH” – naveo je Moore.

Na optužbe da SAD štite isključivo Bošnjake, odnosno njihove nacionalne interese u BiH, zamjenik američkog ambasadora u potpunosti je odbacio takve tvrdnje.

Svi znaju da smo mi garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle svih konstitutivnih naroda, kao i ostalih. Ne osjećamo krivicu što ovdje nema napretka. Na kraju krajeva, narod je glasao za razne stranke i političare i na njima je sada da formiraju vlast” – zaključio Moore u interjuu Srni.

 

Srna/Informer.ba