BiH Udarno Vijesti

Mostar: Majka ostavila bebu u bolnici odmah nakon porođaja

U Pedijatriji Kliničke bolnice u Mostaru nalazi se muško novorođenče koga je majka ostavila u bolnici odmah nakon porođaja.

Prema informacijama iz ove bolnice, žena je na porodilište došla 24. novembra sa suprugom.

Šef Pedijatrije Vesna Brkić izjavila je da će doktori i medicinsko osoblje ovog odjeljenja brinuti o dječaku dok god bude trebalo.

“Dječak je sa dva dana premješten na naše odjeljenje jer je majka samovoljno napustila bolnicu. Uglavnom od kada je beba ovdje smještena majka se nije pojavljivala”, rekla je Brkićeva i dodala da je ipak dolazila rodbina i raspitivala se za bebu, te da su donijeli pelene.

Žena je rodila 15 minuta nakon prijema, a već sutradan na odjeljenju su primijetili da je nema, piše “Dnevni list”.

Portparol Kliničke bolnice u Mostaru Andrijana Pandža rekla je da je suprug, pošto majka nije imala zdravstveno osiguranje, potpisao da će platiti sve bolničke troškove.

Ona je navela da su supružnici rekli da su iz Ljubuškog, i da su inicijali žene su B. S, dodajući da postoje sumnje da se radi o lažnom identitetu žene i muškarca.

U bolnici se nezvanično saznaje da je medicinska sestra majku srela na hodniku sa bebom i upozorila je da se vrati u sobu.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u Mostaru Borika Primorac izjavila je da je poznat identitet i da se radi o ženi iz Ljubuškog, te da je policija u dogovoru sa tužiocem odlučila da majci ipak da malo vremena.

”Budući da se radi o ženi koja je tek rodila, može biti i neuračunčljivosti i odlučili smo sačekati jedno razumno vrijeme, jer se majka možda i vrati po dijete’‘, rekao je Primorac.

Direktor Centra za socijalni rad u Mostaru Zora Dujković izjavila je da ova ustanova za sada čeka da policija obavi svoj dio posla, kao i da li će majka na kraju doći i preuzeti dijete.

U Mostaru posljednjih nekoliko godina nije zabilježen nijedan slučaj ostavljanja bebe, a posljednji put to se dogodilo u mostarskom porodilištu Barkovac prije sedam godina.

 

Srna/Informer.ba

1 Comment

Click here to post a comment
  • Uzasno, ali vjerujte na našem porodilistu u Sarajevu se to često dešava, to je postalo vise normalno… Sa mojom sekom se isto cura porodila i ostavila bebu svjesno je nije zeljela… da ti se krv zaledi kad to cujes… a najgore od svega toga je sto se dijete nemoze odmah usvojiti ako neko i to zeli mora proci 2 godine da majka ne obilazi djete i onda tek uci u proceduru usvajanja i to je veoma teško, jerdino se moze uzeti ako zelite biti hraniteljska porodica, ali samo za djecu koju majke ili ocevi ne obilaze…. strašno