Ekonomija Udarno Vijesti

Mostarski “Aluminij” otpušta 90 radnika!

“Aluminij” će u narednom periodu otpustiti više od 90 radnika, najavio je generalni direktor ove mostarske kompanije Ivo Bradvica. On je u službenom glasniku preduzeća izjavio da otpuštanje ovih radnika predstavlja mjere štednje, kazavši da zbog niske cijene metala aluminija na svjetskoj berzi mostarski kombinat ima mjesečne gubitke od milion eura.

Dodao je da su bolni rezovi potrebni “kako bi se spasio Aluminij“.

Višak ljudi nam opterećuje produktivnost, ali taj višak ne čini onih 90 posto valjanih, pravih djelatnika koji ne trebaju strahovati ni za sebe ni za svoje obitelji. Njih nikakva recesija ne može ugroziti” – rekao je Bradvica.

Generalni direktor “Aluminija” istakao je da ova kompanija ubuduće više neće vezivati cijene za londonsku berzu metala, nego će ih određivati unaprijed.

Ko od partnera ne bude spreman na to, neka traži metal negdje drugo. U protivnom smo siguran gubitaš, a to neću dopustiti “- poručio je on.

Bradvica je najavio izgradnju plinske elektrane, koja bi godišnje proizvodila 425 megavat-sati električne energije, što bi, prema njegovoj zamisli, značajno rasteretilo “Aluminij” kada su troškovi struje u pitanju.

 

Avaz/Informer.ba