BiH Izdvojeno Vijesti

Muftija traži smjenu imama zbog Dodika i Kusturice

Goraždanski muftija Hamed ef. Efendić pokrenuo je proceduru smjene imama iz Višegrada Hasana ef. Skorupana zbog prisustva ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju Kamengrada u Višegradu.

Svečanosti koju su organizirali Milorad Dodik i Emir Nemanja Kusturica Skorupan je, kažu u Muftijstvu, prisustvovao u službenoj odori, bez konsultacija s bilo kim, dajući na taj način podršku ovom projektu.

Prema saznanju da je to uradio, nakon konsultacija s reisu-l-ulemom, Ured muftije je Rijasetu IZ uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti tog imama. On je znao o čemu se radi, poziv nije dobio na svoje ime, već je bio adresiran na Medžlis IZ, a Ured muftije o tome nije konsultirao. Samo dan prije toga bio je na Bikavcu, gdje je više od 70 Bošnjaka zapaljeno u kući.

Iz svega je trebao izvući pouku jer je i sam Milorad Dodik u svom obraćanju kazao da svi oni koji prisustvuju tom skupu pokazuju da u Višegradu niko nije protiv izgradnje Kamengrada – kaže Efendić, piše Dnevni avaz.

Dodaje da je Rijasetu proslijeđen i materijal na kojem se vidi kako „imam u uniformi stoji u stavu mirno uz zvuke himne Bože, pravde“.

Mislim da je to jedan nepromišljen, možda i jedan bezobrazan postupak i nadam se da će Rijaset razumjeti reagiranje Ureda muftije i kao pouku za druge uraditi ono što smo mi tražili – dodaje Efendić.

Muftija goraždanski ističe kako se Kamengrad gradi u neposrednoj blizini ratnog sabirnog logora u sportskom centru Ušće, odakle su Bošnjaci ubijani i bacani s mosta ili odvođeni i strijeljani na drugim mjestima, te da ova lokacija nije izabrana bez razloga, već da je to smišljeno urađeno.

 

Informer.ba