BiH Udarno Vijesti

Muhamed Budimlić: Generalno, kriminalitet u Sarajevu je u porastu

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić izjavio je danas da je u kantonu prisutno puno oružja, većinom bez odgovarajuće dokumentacije, upozorivši da policija treba preduzeti značajnije mjere kako bi se situacija promijenila.

Generalno, kriminalitet je u porastu, baš kao i broj maloljetnih delinkvenata. A upravo je neadekvatno reagovanje na pojavu maloljetnih povratnika u činjenju krivičnih djela i dovelo do takve situacije. Potrebno je djelovati sveobuhvatno pa i izmjenama zakona, kako bi se suzbila maloljetnička delinkvencija“, rekao je Budimlić.

Prema njegovim riječima, lažne dojave o bombama u školi su postale “dječija zabava”, a dodatni problem je što se roditelji često oglušuju o pozive škole. “Kad ih pozovu socijalni radnici ili policija, tada se puno češće odazivaju, tako da i to samo za sebe govori koliko neozbiljno shvatamo situaciju“, naveo je Budimlić.

On je istakao da bi u suzbijanju ove pojave značajan korak, takođe, bio zapošljavanje psihologa u školama, odnosno uopšte jačanje školskih kapaciteta u vezi sa ovim problemom.

Šesnaestogodišnji B.A. ranjen je u desnu potkoljenicu u pucnjavi koja se dogodila juče u Srednjoj školi metalskih zanimanja u Sarajevu. Pucnjava se dogodila u holu škole, kada je na njega pucao iz pištolja učenik te škole H.H. /17/.

Srna/Informer.ba