BiH Izdvojeno Vijesti

Na današnji dan, prije 20 godina – Muslimani na nišanu

U Tuzli je na današnji dan, 31. januara 1992., objavljen četvrti broj Revije „Korzo” (prve revije sjeveroistočne Bosne), na čijoj je naslovnici najavljen tekst „Muslimani na nišanu”, kojim se otkrivaju terorističke aktivnosti srpskih ekstremista u sjeveroistočnoj Bosni i upozorava na događaje koji će uslijediti dva-tri mjeseca poslije.

Revija „Korzo” je prva najavila genocidni plan etničkog čišćenja „Drina” kojim je predviđeno raseljavanje Bošnjaka iz Podrinja. U to vrijeme se na ovakve informacije gledalo sa podozrenjem, kao na faktor podizanja tenzija, iako se radilo o svojevrsnim upozorenjima koja će se tragično obistiniti već u aprilu iste godine. Tekstove o terorističkim aktivnostima velikosrpskih ekstremista su pisali srpski autori (kao što je tekst o ubistvu Abdulaha Kovačevića, predsjednika MBO Bijeljina), direktor revije je bio Srbin (Jovica Petković), a glavni i odgovorni urednik je bio Fatmir Alispahić.

Muslimani na nišanu

Iz podnaslova: Za nepunih pet mjeseci ubijena su četvorica ljudi muslimanske nacionalnosti. Njihova ubistva vjerovatno imaju političku pozadinu, jer je to način da se izazovu krvavi međunacionalni sukobi, pa i rat u Bosni. Nisu slučajno izabrane baš bratunačka, loparska i živinička opština.

Muslimani su sva tri puta odšutjeli

Iz teksta: Nakon svega što se dogodilo u Bratuncu, Loparama i Živinicama, jasno je da režiseri rata u Bosni ne miruju. Žele ga izazvati pošto-poto, da više ne uspijevaju ni sakriti svoje namjere. Scenaristi sjede u svojim udobnim foteljama, vuku šahovske poteze, relativno daleko od mjesta zbivanja, a njihovi plaćenici i egzekutori siju strah i smrt! Muslimani su sva tri puta odšutjeli. Pitanje je, međutim, do kada strpljenje žitelja muslimanske nacionalnosti može potrajati, te još koliko glava treba da padne i da neko kaže: Dosta je, stani…

Bnet/Informer.ba