BiH Top Vijesti

Na dnevnom redu sjednice državnog Doma naroda zakoni o VSTV-u, slobodi pristupa informacijama i ombdusmenima

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će razmatrati izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) u prvom čitanju, koje je prethodno usvojio Predstavnički dom u oba čitanja.

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Iz Vijeća ministara su naveli da je Zakon o VSTV-u posljednji put izmijenjen 2008. godine, a od tada se pokazalo da je potrebno izvršiti izmjene u nizu odredbi koje su postale zastarjele. Također, zakonodavni okvir je nepotpun i ne garantira u dovoljnoj mjeri nezavisnost, samostalnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa.

Naveli su da je i ranije bilo brojnih pokušaja izmjena tog zakonskog rješenja, ali zbog različitih prepreka taj posao nikada nije priveden kraju, a u međuvremenu uslijed ozbiljnog slabljenja integriteta u pravosuđu bilo je neophodno ciljano poboljšati zakonodavni okvir.

Osnovna pitanja koja su uređena u Prijedlogu zakona su sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovini sudija i tužilaca te članova VSTV-a, osnivanje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene vezane za disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudija i tužilaca.

“Prijedlog zakona zasnovan je na principima integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, principu dvostepenosti pri odlučivanju i principu odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija”, tvrde predlagači.

Na dnevnom redu su izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, a u pitanju je također zakon koji je prošao proceduru u Predstavničkom domu, dok će ga Dom naroda sutra razmatrati u drugom čitanju.

Dom naroda razmatrat će i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH koji je Predstavnički dom usvojio i u drugom čitanju. Zakon je utvrdilo Vijeće ministara s oznakom EI (evropske integracije) kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima EU u toj oblasti.

U pitanju je zakon koji redovno koriste mediji i organizacije civilnog društva kao jedina dostupna sredstva za prikupljanje informacija o radu tijela vlasti u svrhu istraživačkog novinarstva, borbe protiv korupcije i u svrhu drugih oblika građanskog aktivizma.

Vijeće ministara i poslanici vladajuće koalicije tvrde da je cilj donošenja zakona sistemsko uređenje materije na nivou BiH kako bi se osigurala pravilna primjena zakona i poštivanje međunarodnih standarda, kao i promocija i zaštita prava na pristup informacijama.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH te Zakona o radu u institucijama, kao i nekoliko izvještaja o radu državnih institucija.

Iako je bilo najavljeno da će se Dom naroda PSBiH danas izjašnjavati o izmjenama Zakona o strancima i Prijedlogu zakona o organizaciji tržišta vina u BiH koje je u ponedjeljak  podržao Predstavnički dom, na zvaničnoj web stranici ta dva zakona još uvijek nisu uvrštena u dnevni red.