BiH Vijesti

Na Igmanu 250 najmlađih planinara uspješno prepješačili osam kilometara

Više od 250 učenika  iz sarajevskih osnovnih škola “Malta”, “Prva osnovna”, “Osman Nuri Hadžić”, “Skender Kulenović”, “Džemaludin Čaušević”, “Mak Dizdar”, “Velešićki Heroji”, “Vladislav Skarić” i te iz Gradačca iz osnovne škole”Ivan Goran Kovačić” bili su učesnici prvih “Susreta planinara osnovaca”.

Oni su na Malom polju na Igmanu u organizaciji PSD PTT “Prijatelj prirode” u subotu startali na kružnu turu Igmanom.

Predvođeni doajenom planinarstva Salkom Handanom, u pratnji svojih nastavnika i vodiča  Hasne Smječanin, Nedima Nala i Senada Ćosića prepješačili su osam kilometara na Igmanu. U koloni su bili učesnici od prvog do devetog razreda osnovne škole. I najmlađa učesnica sedmogodišnja Maja Dizdarević uspješno je pratila korak vodiča – kaže za Fenu potpredsjednika PTT “Prijatelj prirode” Jasmin Šaljić.

Naglašava kako je prvi “Susret planinara osnovaca” protekao u izvanrednoj atmosferi druženja učenika, međusobnog upoznavanja, nekima je subotnja kružna tura bila  prvi susret s planinarskim stazama na Igmanu.

Po povratku s pohoda u okviru sportskih aktivnosti na Igmanu je održano najmasovnije bh takmičenje u orijentiringu.

Zadovoljstvo učešćem na  “Susretu planinara osnovaca” izraženo je na kraju subotnje manifestacije pitanjima učenika kad će ponovo biti organizirani planinarski susreti.

Tim za rad s mladima PSD PTT „Prijatelj prirode“ Jasmin i Džana Šaljić, Haris Bajraktarević, Enes Varatanović, Sabina Aljić i Lejla Heco, kažu kako im je zadovoljstvo učenika koji su u subotu bili na Igmanu najveća pohvala za rad na organiziranju “Susreta planinara osnovaca”.

– I vrijeme nam je bilo naklonjeno, a par kapi kiše nisu pokvarile dobru atmosferu druženja najmlađih planinara – kaže na kraju razgovora Jasmin Šaljić.