Top Vijesti

Na kolektivnoj dženazi u Bratuncu bit će ukopani posmrtni ostaci 12 žrtava

Na kolektivnoj dženazi 12. maja u Memorijalnom cetru Veljaci u Bratuncu bit će ukopani posmrtni ostaci 12 žrtava, od čega šest identificiranih i šest neidentificiranih.

Na kolektivnoj dženazi 12. maja u Memorijalnom cetru Veljaci u Bratuncu bit će ukopani posmrtni ostaci 12 žrtava, od čega šest identificiranih i šest neidentificiranih.

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u pojedinačnim, zajedničkim i masovnim grobnicama na području Bratunca.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala Feni da je najmlađa žrtva koja će biti ukopana maloljetni Hasmir Salihović, ubijen u sedamnaestoj godini.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u zapaljenoj kući zajedno s posmrtnim ostacima osamnaestogodišnjeg Nermina Smajlovića, koji će takođe biti ukopan na ovoj dženazi.

Čengić ističe kako je riječ o potpuno spaljenim posmrtnim ostacima koji su identificirani na temelju klasične metode prepoznavanja, a pronađeni su u mjestu Skelani na području Srebrenice.

Posmrtni ostaci Mirfeta Suljića, koji je ubijen u dvadesetoj godini života, pronađeni su na lokalitetu Voljavica, na području Bratunca.

Među žrtvama koje će biti ukopane na ovoj zajedničkoj dženazi su dvije žene. Muška Lemeš ubijena je u 48-oj godini života. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na lokalitetu Knezovi, na području Srebrenice.

Fatima Osmanović, rođena 1902. godine, najstarija je žrtva koja će biti ukopana na dženazi u Bratuncu.

Posmrtni ostaci Nurije Rizvanovića pronađeni su na lokalitetu Glogova, na području Bratunca, a ubijen je u 65-oj godini zivota.

Čengić navodi da će osim šest identificiranih žrtava biti ukopani i posmrtni ostaci šest neidentificiranih žrtava. Riječ je o posmrtnim ostacima koji su ekshumirani iz masovnih grobnica Blječeva i Redžići na području Bratunca i na pojedinačnoj lokaciji u mjestu Suha, takođe na području Bratunca.

– Sa ovih posmrtnih ostataka uzeti su koštani uzorci za DNK analizu i izolovan DNK profil, ali nema DNK podudaranja. Neidetificirani posmrtni ostaci bit će ukopani pod oznakama ekshumacije i obdukcije i ukoliko dođe do DNK podudaranja o tome će biti obaviještene njihove porodice – pojasnila je Čengić.

Po njenim riječima, do sada su izvršene ekshumacije na 368 lokaliteta na području Bratunca i ekshumiran je 2.371 posmrtni ostatak. Riječ je o kompletnim, ali i o nekompletnim tijelima. Od ovog broja do sada je identificirano 1.709 osoba.

Čengić podsjeća da su žrtve Bratunca ubijene u periodu 1992. i 1993. godine.

– Veliki broj nestalih osoba posljednji je put viđen tokom maja i juna 1992. godine. Više od 600 žrtava ubijeno je u ovom periodu. Do sada je pronađeno i identificirano 397 žrtava i  još uvijek se traga za više od dvije stotine žrtava – kazala je Čengić.

Navodi također da je veliki broj Bratunčana nestao 1995. godine tokom pada zaštičene zone UN-a Srebrenice. Po njenim riječima, do sada je identificirano 1.389 žrtava koje su nestale u julu 1995. godine.

Na području Bratunca, među žrtavama koje su do sada pronađene i identificirane 52 žrtve su žene i 91 dijete. Najmlađi među njima je Emir Suljić koji je imao dva dana.

Identificirane žrtve čiji će posmrtni ostaci biti ukopani 12. maja u  Memorijalnom cetru Veljaci u Bratuncu su:

1.Hasmir (Hamid) Salihović, rođen 1975. u Srebrenici;
2.Nermin (Idriz) Smajlović, rođen 1974. u Srebrenici;
3.Mirfet (Mehmed) Suljić, rođen 1972. u Bratuncu;
4.Muška (Hakija) Lemeš, rođena 1954. u Srebrenici;
5.Fatima (Ahmo) Osmanović, rođena 1902. u Bratuncu;
6.Nurija (Alija) Rizvanović, rođen 1928. u Bratuncu.

 

Fena/Informer.ba