BiH Vijesti

Na području Kantona 10 nalazi se više od 35.000 mina

Prostorna površina Kantona 10 prekrivena je s 35 000 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz rata, saopštio je direktor Uprave za civilnu zaštitu ovog kantona Frano Laštro.Od 174 kvadratnih kilometara koliko zauzimaju minska polja na prostoru ovog kantona, 52 kvadratna kilometra ili 30 posto odnosi se samo na kuprešku visoravan dok su Livno, Glamoč i Bosansko Grahovo u približnim brojčanim vrijednostima, a preostale dvije općine, Tomislavgrad i Drvar, posjeduju najmanje nerazminiranih površina, podaci koje je dostavio direktor Laštro.

Do sada je očišćeno 3.8 kvadratnih kilometara prve i nešto druge kategorije zemljišta na prostorima gdje su se vratili povratnici, a gdje je bila linija razgraničenja. Pretpostavka je da će sadašnjom dinamikom  uklanjanje mina trajati do 2020 godine  zbog same prirode posla koja je veoma spora, a i nedostatka donatorskih sredstava, dodao je Laštro.

Statistički pokazatelji govore da su na prostoru ovog kantona od zaostalih ubojitih sredstava  do sada stradale dvije osobe, po jedna u Drvaru i Glamoču.

Fena/Informer.ba