Region Udarno Vijesti

Na ulicama Bara osviću leševi životinja, otrovano 150 pasa

Proteklih petnaestak dana na barskim ulicama zabilježen je pravi pomor pasa, razmjera koje do sada nisu zabilježene u podrumijskom kraju.

Beživotna tijela i rasnih pasa i pasa lutalica, otrovanih još nepoznatim otrovom i od nepoznatog trovača, osviću svuda, od Velikog Pijeska do Sutomora.

U samom gradu na najvećem udaru su psi u Tombi, Čelugi i Starom Baru, gdje se dešava smrt i po četiri psa u jednom dvorištu, odnosno kavezu.

Ništa bolje ne prolaze ni psi čiji vlasnici žive na Topolici – maltezeri, pudlice i zlatni retriveri ugibaju oko Sportske sale, Doma zdravlja, kod Vatrogasne stanice.

Iz barskog Društva za zaštitu životinja “Prijatelji LML“, kažu da je otrovano najmanje 150 pasa, od kojih je preživio tek svaki deseti.

Pomor je izazvao ogorčenje ljubitelja životinja, vlasnika rasnih pasa i lovaca. Niko ne spori da su mnogobrojni psi lutalice na gradskim ulicama veliki problem u svim aspektima, ali nema riječi opravdanja za tako drastične poteze, pogotovo za ugrožavanje pasa o kojima se brinu vlasnici.

Kinolozi zgroženi

Predsjednik kinološkog društva “Jadran” Miodrag Vreteničić, poznati kinološki sudija i odgajivač pasa, zgrožen je ovim zbivanjima.

On je kazao “Vijestima” da će se Društvo zvanično obratiti državnim organima i od njih zatražiti adekvatnu reakciju, “jer niko nema prava da ovako ubija životinje”.

Vreteničić je kazao da su barski veterinari već obavijestili policiju i Komunalnu policiju, no za sada još nema informacija da li je i šta urađeno na terenu tim povodom.

Protestovalo je i društvo “Prijatelji LML“, koje je optužilo nadležne službe “da su direktno odgovorne što se ovako primitivno zbrinjavaju napuštene životinje”.

U dopisu upućnom “Vijestima”, oni su naveli da se “iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, a u jeku turističke sezone, u Baru nastavlja surova i protivzakonita praksa masovnog trovanja pasa i mačaka, kako u prigradskim naseljima-Šušanj, Dobra voda, Sutomore, Čanj, tako i samom centru grada”.

Komunalno nema veze sa tim

Iz JP “Komunalne djelatnosti Bar”  su odbili bilo kakvu vezu sa ovim događajima.

“Nije tačno da imamo ikakve veze sa trovanjem pasa. Tačno je da su nas građani posljednjih dana obavještavali o pronalasku svojih mrtvih ljubimaca i molili nas da im izađemo u susret prilikom uklanjanja njihovih ostataka, što smo i radili”, rečeno je ”Vijestima” u “Komunalnom preduzeću”.

Činjenica je da na području opštine još nije definisana lokacija azila, te da zasad nema ni novca kojim bi se finansirala njegova izgradnja

Problem nedostatka azila akcentovao je prošle sedmice u lokalnom parlamentu i odbornik NOVE Savo Vujošević, koji je ukazao da tim putem što prije treba riješiti enorman broj pasa lutalica.

Činjenica je da na području opštine još nije definisana lokacija azila, te da zasad nema ni novca kojim bi se finansirala njegova izgradnja.

Koordinatorka Udruženja Ljiljana Vulićević kazala je da trovanje traje u kontinuitetu najmanje 15 dana.

“Ovakvih slučajeva ima na desetine. Ko ne vjeruje može da provjeri… Nema tog stranca – turiste sa kojim sam razgovarala a da nije zgrožen ovakvom praksom i odnosom prema životinjama. Ljudima je neshvatljivo ovakvo stanje kolektivne svijesti.

O svemu ovome obavijestili smo Brigitte Bardot i neke svjetske organizacije za zaštitu životinja. Pozivamo sve prijatelje životinja i prirode da se priključe našem protestu protiv ovakvog zločina”, rekla je  crnogorskim “Vijestima” Vulićević.

 

Informer.ba