BiH Izdvojeno Vijesti

Na uvezivanje radnog staža čeka čak 45.000 radnika

Uko­li­ko no­va Vla­da FBiH os­ta­ne do­slje­dna u svo­jim na­ka­na­ma, te kre­ne sa po­slom na no­vom za­ko­nu o uve­zi­va­nju ra­dnog sta­ža, a za­sad dje­lu­je ozbi­ljna u tom po­slu, za ra­dni­ke u Fe­de­ra­ci­ji BiH, to bi u bu­du­ćnos­ti ko­na­čno mo­glo ri­je­ši­ti sta­tus za vi­še od 45.000 oso­ba.

Pre­ma prvim ne­zva­ni­čnim i okvir­nim ra­ču­ni­ca­ma za ovaj po­sao po­tre­bno je obe­zbi­je­di­ti oko 710 mi­li­ona KM. Ne­kim ra­dni­ci­ma ni­je uve­zan staž za sa­mo šest mje­se­ci, dok ima i onih ko­ji­ma je staž ne­uve­zan i za 25 go­di­na.

Uve­zi­va­nje sta­ža ne bi tre­ba­lo ni­ka­ko ili bi vrlo ma­lo tro­ši­lo sred­stva iz bu­dže­ta, jer je pri­je­dlog da Vla­da ve­li­kim di­je­lom kom­pa­ni­ja­ma ko­ji­ma se uve­zu­je staž ula­zi u vla­sniš­tvo ili pre­uzi­ma imo­vi­nu.

Iz Sa­ve­za sa­mos­tal­nih sin­di­ka­ta BiH po­ru­ču­ju da je to kru­ci­jal­ni za­kon, te da Vla­da na­mje­rom da se “uhva­ti ovog po­sla” po­ka­zu­je svo­ju ljud­skost i bri­gu za čo­vje­ka i ra­dni­ka. Pred­sje­dnik Sa­ve­za sa­mos­tal­nih sin­di­ka­ta Ismet Baj­ra­mo­vić, is­ti­če da par­ci­jal­na rje­ša­va­nja uve­zi­va­nja sta­ža ne do­no­se ni­ka­kva rje­še­nja.

To bi bio za­kon ko­ji bi pro­pi­si­vao i po­če­tak i kraj pro­ble­ma lju­di ko­ji ni­su po­ve­za­li staž po ra­znim osno­va­ma od onih či­je su fa­bri­ke uni­šte­ne u ra­tu, pre­ko onih ko­ji su bez po­sla os­ta­li kao te­hno­lo­ški vi­sak, kroz pri­va­ti­za­ci­ju, zbog ste­ča­ja…Pre­dvi­đa se da ta­kvih lju­di ima oko 45.000 i taj no­vi za­kon bi pres­tao va­ži­ti onog mo­men­ta ka­da se svi­ma uve­že staž“, ka­že Baj­ra­mo­vić.

Zi­jad Krnjić, di­re­ktor za­vo­da PIO/MIO FBiH i ko­or­di­na­tor me­đu­re­sor­ne gru­pe ko­ju je osno­va­la pro­šla vla­da sa za­dat­kom da ura­di akci­oni plan za uve­zi­va­nje sta­ža ra­dni­ci­ma, sma­tra da tre­ba odre­di­ti na­či­ne uve­zi­va­nja ra­dnog sta­ža, te odre­di­ti di­na­mi­ku po­sla, te tek on­da pre­bro­ja­ti po­dat­ke ko­ji se iz da­na u dan mi­je­nja­ju.

On pot­vrđu­je da je vi­še od 45.000 li­ca sa ne­uve­za­nim sta­žom, te do­da­je da za uve­zi­va­nje sta­ža u pri­vre­dnim druš­tvi­ma tre­ba 455 mi­li­ona KM, a za uve­zi­va­nje sta­ža li­ci­ma iz biv­šeg fe­de­ral­nog mi­nis­tar­stva od­bra­ne od 1996. go­di­ne tre­ba 255 mi­li­ona KM.

Po­tre­bno je uve­za­ti staž svi­ma bez uvje­to­va­nja ičim. Pre­dla­že­mo da se sa uve­zi­va­njem ide kroz pos­to­je­ću re­gu­la­ti­vu, jer je bi­la pro­cje­na da bi no­vi za­kon imao pro­blem us­kla­đi­va­nja sa pos­to­je­ćim za­ko­ni­ma“, ka­že Krnjić za “San”.

Me­đu­re­sor­na gru­pa kao ide­ju pre­dla­že da izvo­ri sred­sta­va bu­du pro­da­ja nea­kti­vne imo­vi­ne du­žni­ka, imo­vi­ne pa­si­vnog po­dbi­lan­sa, pro­da­je ma­njin­skih udje­la Vla­de u ne­kim kom­pa­ni­ja­ma te even­tu­al­nom za­du­ži­va­nju iza­da­va­njem ob­ve­zni­ca ili du­go­ro­čnim kre­di­ti­ma.

Za­vod PIO/MIO ne tre­ba te pa­re odmah, da sta­vi­mo tih oko 700 mi­li­ona odmah na ra­čun. Di­na­mi­ka re­ali­za­ci­je se mo­že sa­svim ko­mo­tno de­fi­ni­sa­ti pre­ma ne­kim pro­je­kci­ja­ma. Usput bi se re­ali­za­ci­jom uve­zi­va­nja ra­dnog sta­ža mo­gla vrši­ti i re­for­ma pen­zi­onog sis­te­ma i ras­te­re­će­nje pri­vre­de u smi­slu sma­nje­nja sto­pa po­re­za što tre­ba do­ves­ti do po­ve­ća­nja no­vih ra­dnih mjes­ta“, po­ja­ša­nja­va Krnjić.

Pro­šla vla­da ni­je htje­la odre­đva­ti ro­ko­ve za uve­zi­va­nje ra­dnog sta­ža i na­me­ta­ti ih no­voj vlas­ti, a ras­pra­va je bi­la bur­na i oko to­ga ko­je svo­je ma­njin­ske udje­le da pro­da­ju, piše San.

Mo­žda je ad hoc za­kon bo­lji, ali se ne tre­ba op­te­re­ći­va­ti ti­me. Mo­gu­će je do­ni­je­ti no­vi okvir­ni tem­po­ral­ni za­kon ko­jim se tre­ba uve­za­ti staž kroz pos­to­je­će za­ko­ne u tom i tom ro­ku”, is­ti­če Krnjić.

Pre­ma oš­troj di­na­mi­ci rok za uve­zi­va­nje sta­ža bio bi osam mje­se­ci, ali ne­bi­tno je da li će bi­ti i 18 mje­se­ci ako se ura­di ka­ko tre­ba, pod ja­snim ci­ljem i is­pra­vnim ko­ra­ci­ma, jer su efe­kti u cje­li­ni ogro­mni, po­kre­nu­lo bi se mno­go nov­ca u pri­vre­di, a ri­je­šio bi se so­ci­jal­ni sta­tus mno­gi­ma“, ka­že Zi­jad Krnjić.