Crna hronika Udarno Vijesti

Najbliži saradnik Darka Šarića bio u intimnoj vezi sa Natašom Bekvalac

Specijalno tužilaštvo RS podiglo je juče optužnicu protiv Zorana Ćopića (45), kontroverznog biznismena rođenog u Novom Gradu, te jednog od najbližih saradnika odbjeglog narko-bosa Darka Šarića iz Srbije, i to zbog pranja novca u milionskim iznosima.

Na istoj optužnici, koja je juče dostavljena Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal Okružnog suda Banjaluka, nalaze se još i Drago Nižol, direktor firme “Avio-rent” iz Banjaluke, i Ljubo Mrđen, direktor firme “Agrokop eksport import” iz Banjaluke, koji se takođe terete da su bili dio kriminalne grupe koja je u RS oprala više miliona maraka “kokainskog novca”.

U narednim danima nadležni sudija banjalučkog Okružnog suda treba da donese odluku o potvrđivanju optužnice, a Specijalno tužilaštvo je zatražilo od suda da Ćopiću pritvor, u kojem je od aprila ove godine, bude produžen do okončanja suđenja.

Sa druge strane, optuženi Nižol i Mrđen, nisu ni bili u pritvoru i u narednom periodu braniće se sa slobode, a kako nezvanično saznajemo, najvjerovatnije će ovaj dvojac priznati krivicu.

Iz Specijalnog tužilaštva RS je saopšteno da optužnica Ćopića tereti da je od 2008. do polovine ove godine udruživanjem sa odbjeglim Darkom Šarićem, preko različitih off-shore kompanija i preduzeća, putem poslovnih banaka izvršio ubacivanje veće količine “prljavog novca” stečenog prodajom droga.

Ovaj novac, kako navode u Specijalnom tužilaštvu, Ćopić je zajedno sa saradnicima i optuženima Nižolom i Mrđenom integrisao u privredne tokove Republike Srpske i Srbije.

U mreži organizovane kriminalne grupe, kako navode iz Specijalnog tužilaštva, ima još osoba iz Srbije, a protiv kojih se vode krivični postupci za trgovinu drogom i pranja novca pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu, kao i Nikola Dimitrijević iz Beograda i Srđan Petrović iz Novog Sada, koji su pravosnažno osuđeni zbog pranja novca, i to nakon sporazuma o priznanju krivice.

Izvor “Nezavisnih” blizak pravosuđu RS juče je otkrio detalje prve optužnice za pranje novca u RS i jedne od najvećih istraga koju je u proteklom periodu sprovelo Specijalno tužilaštvo RS u saradnji s policijama iz SAD, Italije i Srbije.

Ćopić je, kako pojašnjava izvor Nezavisnih, u policijskim krugovima zapadnoevropskih i zemalja u regionu ocijenjen kao jedan od “najvećih mozgova za finansijske malverzacije”, a milionsko pranje novca kada je u pitanju Republika Srpska odvijalo se preko kupovine merkatilnog kukuruza.

Koliko je Ćopić bio jak, navodi naš izvor, svjedoče i njegovi mnogobrojni kontakti s ljudima iz vrha bankarskog sektora RS i Srbije koji su ga “savjetovali” kako i na koji način da izvrši milionske uplate novca.

Pranje desetina miliona maraka kokainskog novca, kada je u pitanju RS, odvijalo se, kako navodi izvor “Nezavisnih”, preko dvije off-shore kompanije Darka Šarića, koje su imale sjedište u SAD, “Mateniko” i “Latino trade”.

“Narudžbe i razgovori o kupovini kukuruza između Ćopića i Šarića su dio materijalnih dokaza pribavljenih putem posebnih istražnih radnji, odnosno snimljenih telefonskih razgovora, i biće objelodanjeni na suđenju u Banjaluci. Firma ‘Latino trejd’ bi nakon dobijenih faktura preko UniCredit banjalučke banke i NLB Razvojne banke ubacivala milione maraka u Republiku Srpsku. Ćopić je tako prljavim novcem 2008. godine kupio bijeljinsku šećeranu”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak pravosuđu RS.

Kako bi oprao pet miliona KM i dobio legalan novac, Ćopić je prije hapšenja u aprilu ove godine pokušao prodati bijeljinsku šećeranu, no u tome je bio spriječen u posljednji trenutak, jer mu je blokirano 62 odsto akcija koje je imao u ovom preduzeću.

“Da je Ćopić kojim slučajem uspio prodati bijeljinsku šećeranu, taj proces od prodaje merkatilnog kukuruza do konačnog pranja novca bio bi završen”, kazao je naš izvor. Ističe da se radilo o velikoj međunarodnoj istrazi, a telefonske razgovore između Šarića i Ćopića snimale su policije u Italiji, Srbiji, RS, odnosno BiH.

“Kao dokazi u budućem postupku protiv Ćopića biće iskorištene i finansijske kartice off-shore kompanija ‘Mateniko’ i ‘Latino trade’ iz SAD, koje je pribavilo Specijalno tužilaštvo RS”, pojasnio je izvor “Nezavisnih” blizak pravosuđu RS.

Zanimljivo je da optuženi Ćopić u dosadašnjem radnom vijeku nema ni dana staža, ali je tokom međunarodne istrage utvrđeno kako je bio u upravnim odborima više od 180 firmi u Srbiji, od kojih danas nijedna nije “u životu”.

“Ti su ljudi imali naoko jednostavan plan – kupiti firmu, a zatim je uništiti. Ćopić bi tako kupio firmu, a zatim preko papira napravio da ona posluje sa 10 fantomskih firmi. Ubrzo bi ona glavna firma bila uništena”, naveo je izvor “Nezavisnih”.

Dodao je kako je slična sudbina, odnosno propast, čekala i firmu “Agrokop” iz Banjaluke.

“Ova firma je dobila kredit od milion i po maraka iz UniCredit banke u Banjaluci. Nakon dobijenog kredita ‘Agrokop’ je počeo propadati, a trag novca koji je dobijen kreditom ide iz Banjaluke, preko Pala, Crne Gore pa sve do Albanije”, pojasnio je izvor blizak pravosuđu.

Zanimljivo je da će na suđenju Ćopiću u banjalučkom Okružnom sudu biti pušten snimak razgovora koji je optuženi obavio prije nekoliko mjeseci sa svojom bivšom suprugom, a u kojem, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, Ćopić u jednom momentu priznaje da je oprao pet miliona eura za Šarića.

Tokom višemjesečnog praćenja, istražioci u Srbiji i Republici Srpskoj otkrili su, kako tvrdi izvor “Nezavisnih”, da je Zoran Ćopić bio i više nego intiman s poznatom pjevačicom Natašom Bekvalac.

“Zajedno su avionom odlazili do Crne Gore i Kipra i bili intimni. O ovome svjedoče i snimljeni razgovori“, pojasnio je naš izvor.

Podsjetimo, početkom ove godine u medijima je objavljeno kako se zbog afere poznatog vaterpoliste Danila – Dače Ikodinović s medicinskog sestrom raspao njegov brak s Natašom Bekvalac. Poznatu pjevačicu danas povezuju s albanskim biznismenom Ćazimom Osmanijem.

Akcija “Mašina”

Zoran Ćopić je uhapšen u aprilu u sklopu akcije Specijalnog tužilaštva RS kodnog naziva “Mašina”, a tokom dosadašnje istrage zaplijenjena je i Ćopićeva imovina vrijedna oko 30 miliona maraka. Tokom istrage pretresene su i Ćopićeve firme “Agrokop export import” i “Avio-rent” u banjalučkom naselju Rosulje, a u Specijalnom tužilaštvu su saslušani i direktori ovih firmi Ljubo Mrđen i Drago Nižol.

Nakon saslušanja Mrđen i Nižol su pušteni na slobodu, dok je Ćopiću nakon saslušanja odmah određen pritvor.

Oduzimanje imovine

Iz Specijalnog tužilaštva RS juče je saopšteno kako je podignutom optužnicom predloženo da prvooptuženom Zoranu Ćopiću budu oduzeti predmeti stečeni izvršenjem krivičnog djela pranja novca i to: akcije u vrijednosti od 18,4 miliona maraka koje optuženi ima u Fabrici šećera Velika Obarska, kod Bijeljine, avion cesna, vrijedan 317.000 maraka, kuća u Ulici Sretena Stojanovića u banjalučkom naselju Lazarevo, vrijedna 225.000 maraka, osnivački ulog u preduzeću ‘DTM Relations’ u iznosu od 454.000 maraka, zatim audi A6, cisterna i druge nepokretnosti koje nisu navedene.

Smrt Vitomira Bajića

Vitomir Bajić (43), državljanin Srbije i BiH, objesio se u italijanskom zatvoru, gdje je izručen u martu ove godine nakon što je uhapšen u Budvi zbog sumnje da je član grupe odbjeglog narko-bosa Darka Šarića, odnosno da je učestvovao u međunarodnom švercu kokaina iz Južne Amerike, potvrdio je njegov advokat Borivoje Borović, koji je ujedno izrazio sumnju da je Vitomir ubijen.

“Trebalo je da putujem za Italiju jer je Vitomiru trebalo da bude održano suđenje 29. septembra. On nije bio osoba koja bi digla ruku na sebe”, rekao je Borović.

Posjeta atraktivne teniserke      

Izvor “Nezavisnih” blizak pravosuđu RS otkrio je kako su Ćopića za vrijeme boravka u pritvoru KPZ Banjaluka na Tunjicama napustili svi izuzev advokata i atraktivne plavuše Vojislave Lukić (25), bivše teniserke iz Srbije.

Lukićeva je na naslovnice dospjela prošle godine kada je svoje izazovno tijelo odlučila “podijeliti” sa čitaocima magazina FHM.

 

Nezavisne/Informer.ba