Svijet Vijesti

Najmanje 16 poginulih u ukrajinskim regijama Donjeck, Harkov i Herson

Najmanje 16 ljudi je ubijeno, a 72 povrijeđeno u ruskim udarima u ukrajinskim regijama Donjeck, Harkov i Herson, saopštile su vlasti u nedjelju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika Ukrajine, objavio je na Telegramu broj žrtava subotnjih napada, te potvrdio da su svi poginuli u Hersonu, iako se brojevi žrtava razlikuju među izvorima.

Guverner Hersona Jaroslav Januševič potvrdio je na Telegramu da je u regionu ubijeno 16 osoba, među kojima trojica pripadnika ukrajinske Državne službe za vanredne situacije, koji su poginuli tokom deminiranja u okrugu Berislav.

Januševič je dodao da su još 64 osobe povrijeđene u cijeloj regiji.

Gverner Harkova Oleh Sinehubov rekao je da je 72-godišnji muškarac poginuo usljed dnevnog artiljerijskog granatiranja u selu Podola u okrugu Kupiansk.

“Njegova 74-godišnja supruga je povrijeđena i hospitalizirana”, rekao je on.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je da je pet od sedam civila povrijeđenih u njegovoj regiji u subotu bilo iz Bahmuta.

U subotu su se Rusija i Ukrajina međusobno optuživale za granatiranje centra grada Hersona, a prvi izvještaji ukrajinske strane govore da je pet osoba ubijeno, a 35 povrijeđeno, dok ruski mediji tvrde da je sedam osoba ubijeno, a 53 povrijeđeno.

Od početka novembra, Herson je pod kontrolom oružanih snaga Ukrajine.

 

Fena/Informer.ba