Politika Vijesti

Najznačajniji događaj u poslijeratnoj historiji Balkana

Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti u BiH, izjavio je da je hapšenje Ratka Mladića najznačajniji događaj u poslijeratnoj istoriji, ne samo BiH i Srbije, već i čitavog Balkana, istaknuvši da je ovo dokaz da nema sigurnog skloništa optužene za ratne zločine.

Tokom vanrednog obraćanja medijima u Sarajevu, Ahmetović je naglasio kako je Srbija prepoznala važnost Mladićevog hapšenja i odlučila da okrene novu stranicu u odnosima i sa Evropskom unijom i sa zemljama u regionu.

„Dugo smo čekali takvu odluku i priliku da je pozdravimo. Čestitam srbijasnkim vlastima na odlučnosti da ispune obaveze prema Haškom tribunalu kao i Bezbjedonosno – informativnoj agenciji i Službi za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnji poslova Srbije“, kazao je Ahmetović.

U vezi samog hapšenja, Ahmetović je potvrdio da je Mladić uhapšen u zajedničkoj akciji zvaničnih institucija Srbije i sigurnosnih službi BiH koje su godinama zajedno radile na njegovom hapšenju.

„Nakon ovog velikog dana ostaje nam da vjerujemo da će pravda biti dosegnuta i kroz presudu Haškog tribunala koji Mladića tereti za najteže oblike ratnih zločina, uključujući i genocid nad više od osam hiljada srebreničkih muškaraca i dječaka“, kazao je Ahmetović.

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), uhapšen je u Srbiji nakon 15 godina u bjekstvu.

O hapšenju se javno izjasnio i Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić koji je rekao da je uvjeren da će Mladić imati “priliku da iznese sve argumente”, te da Srbija, srpski narod i RS ne trebaju biti taoci ničijih zločina.

“Niko ne treba da likuje povodom ovog hapšenja, već naprotiv, svi treba da ispune preuzete obaveze u pogledu hapšenja ratnih zločinaca, kako bi svi zločini nad srpskim narodom bili procesuirani. Samo na taj način možemo doći do pomirenja i mogućnosti da gradimo zajedničku budućnost”, rekao je Džombić.

Janko Velimirović, direktor republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, smatra da institucije RS-a moraju pružiti svu potrebnu pomoć timu Odbrane Ratka Mladića pred Haškim tribunalom.

“Očekujemo da će u toku sudskog postupka biti prilike da se iznesu sva argumentacija i činjenice u korist istine, kako bi se negirale sve zlonamjerne i iskrivljene predstave tokom cijelog rata”, rekao je Velimirović.

Prema Velimirovićevim riječima, Mladićev najveći adut biti će “približavanje istini o dešavanjima u Srebrenici”.

Jadranka Kosor, Premijerka Republike Hrvatske, kazala je da je Mladićevo uhićenje dobra vijest za dolaženje do konačne pravde i stabilnost i mir jugoistoka Evrope.

“Mladić je jedan od najvećih krvnika čovječanstva i očekujem da će zaista uskoro stati pred lice pravde i odgovorati
“, kazala je Kosor u Zagrebu.

 

BIRN/Informer.ba