Nogomet Top Vijesti

Nakon Peleove smrti u Brazilu tri dana žalosti

Brazilski predsjednik u odlasku Jair Bolsonaro naredio je trodnevnu nacionalnu žalost nakon smrti nogometne legende Pelea, koji je preminuo u četvrtak. Pogrebni obredi započet će u ponedjeljak, 2. jauara u 10 sati po lokalnom vremenu na stadionu Santosa u Sao Paulu, gdje je Peleova karijera započela u novembru 1956., izvijestili su brazilski mediji.

 

Kovčeg Edsona Arantesa do Nascimenta Pelea stajat će na sred terena 36 sati prije sprovoda, gdje će se moći odati posljednja počast Peleu. Sahrana  će biti održana 3. januara.

Brazilski mediji javljaju da su uprava Santosa i gradske vlasti započele pripreme za Peleovu sahranu nekoliko mjeseci prije njegove smrti, kada su ljekari izvijestili o velikom pogoršanju  zdravstvenog stanja. Pripremili su protokole slične onima koji su bili na snazi ​​prilikom smrti britanske kraljice Elizabete 11.

Nakon posljednjeg ispraćaja na stadionu, konvoj s lijesom će u pratnji policije proći ulicama lučkog grada Santosa. Proći će i pokraj kuće koja je još uvijek u vlasništvu Peleove majke Celeste Arantes, koja je napunila 100 godina.

Pele će u utorak, 3. januara, biti pokopan na groblju Memorial Necropole Ecumenica, gdje su pokopani i njegovi rođaci i prijatelji. Sudjelovat će samo članovi uže porodice i prijatelji jer će biti zatvorena za javnost. Prema medijskim izvještajima, Pele je ovo groblje odabrao prije desetak godina jer nije poput običnog groblja.

– Žalimo zbog gubitka čovjeka koji je promovirao  Brazil u svijetu nogometa. Pretvorio je nogomet u umjetnost i zabavu – rekao je Bolsonaro nakon što je proglasio trodnevnu žalost. Bio je to jedan od njegovih posljednjih poteza na mjestu predsjednika Brazila jer će ga u nedjelju naslijediti Luiz Inacio Lula da Silva, koji je pobijedio na izborima u oktobru.

Pele je preminuo u 83. godini života u bolnici Albert Einstein u Sao Paulu. Tamo je primljen 29. novembra radi ponovne procjene kemoterapije nakon što mu je u septembu  2021. otkriven tumor debelog crijeva. Posljednjih sedmica  zahtijevao je opsežniju njegu zbog zatajenja bubrega i srca.

Pele je ušao u historiju kao jedan od najboljih. Još kao tinejdžer pomogao je Brazilu do naslova svjetskog prvaka 1958., a uspjeh je ponovio 1962. i 1970., po čemu je za sada jedinstven. Za Brazil je odigrao 92 utakmice i postigao 77 golova. Veći dio klupske karijere nosio je dres Santosa (636 utakmica/618 golova), ali je bio i član New York Cosmosa (64/37).

 

Fena/Informer.ba