Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Nakon pritiska javnosti Novalić 560.000 KM uputio sportskim savezima

Federalna vlada danas je dala saglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za dodjelu sponzorskih sredstava za 2015. godinu. Tako će na ime sponzorstva Nogometnom savezu BiH biti izdvojeno 340.000 KM, Rukometnom savezu BiH 60.000 KM, Košarkaškom savezu BiH 110.000 KM, te Asocijaciji sjedeće odbojke BiH 60.000 KM, prenosi bh. novinska agencija Patria.

No, zanimljivo je da ovakvu odluku vlada Fadila Novalića donosi nakon informacije da je upravo Novalić više od mjesec držao u ladici odobrenja NO Elektroprivrede BiH i BH Telecoma da se za sportske saveze u BiH izdvoji milion KM.

I sada kad se javnost zapitala zašto nema novca za bh. sportiste, a posljednji primjer je kadetska košarkaška selekcija koja se okitila zlatnom medaljom, a od izbacivanja sa takmičenja ih spasio FIS Vitez koji je dao sredstva za kotizaciju u iznosu od 10.000 eura, Novalić pod pritiskom daje novac.

Treba znati da finansiranje sportskih saveza u BiH novcem javnih kompanija nije nikakva novina, jer su kompanije savezima novac uplaćivale i u vrijeme prošle Vlade Nermina Nikšića.

Isti taj premijer Novalić kao i njegov stranački kolega državni premijer Denis Zvizdić, naravno nisu propustili da prvi polete i čestitaju mladim bh. košarkašima nakon što su se vratili sa zlatnim peharom.

 

NAP/Informer.ba