Crna hronika Top Vijesti

Naoružani napadači ubili bivšu zastupnicu iz Afganistana

Naoružani napadači ubili su bivšu afganistansku zastupnicu i jednog od njezinih tjelohranitelja u glavnom gradu Kabulu u noćnom napadu u njezinoj kući, saopćila je policija u nedjelju.

Mursal Nabizada bila je parlamentarka u periodu kada su vlast podržavale Sjedinjene Američke Države i koju su svrgnuli talibani u augustu 2021. godine.

– Nabizada je, zajedno s jednim od svojih tjelohranitelja, ubijena iz vatrenog oružja u svojoj kući. Snage sigurnosti započele su ozbiljnu istragu incidenta – rekao je glasnogovornik kabulske policije Khalid Zadran, dodajući da je u napadu koji se dogodio u noći između subote i nedjelje ranjen i brat bivše zastupnice.

Nabizada (32) je porijeklom iz istočne pokrajine Nangarhar, a izabrana je za parlamentarku iz Kabula 2018. godine, piše AFP.

Žene su radile na istaknutim položajima u afganistanskom društvu u dva desetljeća od invazije na Afganistan pod vodstvom SAD-a, a mnoge su postale sutkinje, novinarke i političarke. Međutim, mnoge su žene u takvim profesijama pobjegle iz zemlje otkad su se talibani vratili na vlast.

Talibanske vlasti brzo su istisnule žene iz gotovo svih područja javnog života, zabranjujući im pravo na obrazovanje, rad u javnom sektoru, pa čak i posjećivanje javnih parkova.

 

Fena/Informer.ba