Svijet Udarno Vijesti

Napad na Iran sve bliže

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je međunarodnu zajednicu da zaustavi nuklearni program Irana ili će izvršiti vojnu akciju protiv te zemlje.

U obraćanju ministrima, Netanjahu je rekao kako Iran vidi da nema odlučnosti međunarodne zajednice da se zaustave iranske nuklearne aktivnosti, javila je agencija AP.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da je Iran udvostručio proizvodne kapacitete u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo i da je značajno omeo njenu istragu u sumnjivom vojnom kompleksu Parčin, kao i da je proizveo skoro 190 kilograma obogaćenog urana od 2010. godine do sada.

Najnoviji izvještaj IAEA-e, od 30. augusta, doprinio je dodatnoj zabrinutosti Zapada zbog nuklearnih ambicija Irana, mada Teheran poriče optužbe da razvija nuklearno naoružanje i tvrdi da mu je obogaćeni uran potreban kao gorivo za reaktor u svrhe medicinskih istraživanja.

Izrael je ranije zaprijetio da će napasti Iran ukoliko međunarodne sankcije i diplomatija ne uspiju obuzdati zvanični Teheran i zaustaviti nuklearni program, pa najnoviji Netanjahuov komentar odražava stav Izraela da je “vrijeme za vojnu akciju protiv Irana sve bliže”.

 

Fena/Informer.ba