Svijet Udarno Vijesti

Napadnut hotel Intercontinental u Kabulu, ubijeno najmanje 10 civila

Naoružani napadači upali su u utorak navečer u petospratni hotel Intercontinental u Kabulu, a najmanje jedan bombaš samoubica digao se u zrak, nakon čega je uslijedio sukob sa snagama sigurnosti, saopćila je afganistanska policija.

Nije odmah bilo potvrđenih izvještaja o žrtvama i povrijeđenima, a ulice koje vode do Intercontinentala blokirane su i hotel je bio u mraku jer je u tome dijelu grada isključena struja, javile su agencije.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid preuzeo je odgovornost za ovaj napad u telefonskom razgovoru za Associated Press.

Hotel Intercontinental, koji je otvoren krajem 1960-ih godina, bio je prvi internacionalni luksuzni hotel u Afganistanu. Ima najmanje 200 soba i nekada je pripadao međunarodnom lancu hotela. Od 2001. godine ga koriste zapadni novinari.

Najmanje desetero afganistanskih civila ubijeno je u napadu teško naoružanih talibanskih pobunjenika i bombaša samoubica, izvijestili su u srijedu afganistanski dužnosnici, navodeći da su u borbi koja je potrajala više od dva sata ubijeni napadači a da su se bombaši samoubice raznijeli.

“Najmanje desetero civila, među kojima su i zaposlenici hotela ubijeno je u napadu koji je izvelo šest bombaša samoubica“, rekao je načelnik kriminalističkog odjela kabulske policije Mohammad Zahir. Kazao je također da su ranjena tri policajca.

UBIJENE TRI OSOBE NA KROVU NAPADNUTOG HOTELA

Dva borbena helikoptera NATO-ove koalicije u Afganistanu otvorila su vatru na napadače na hotel Intercontinental u Kabulu i ubila trojicu koja su se nalazila na krovu, saopćio je u utorak navečer glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza.

“Iz dva helikoptera snaga ISAF-a ubijene su tri osobe koje su se nalazile na krovu (hotela)”, rekao je Reutersu major Tim James.

Prema saopćenju afganistanskih vlasti, pet bombaša samoubica napalo je hotel Intercontinental u Kabulu, a glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid preuzeo je odgovornost za ovaj napad.

Sjedinjene Države osudile su ovaj napad i izjavile sućut obiteljima žrtava, ali nisu iznijele detalje o eventualnim žrtvama među američkim građanima.

Hotel Intercontinental, koji je otvoren krajem 1960-ih godina, bio je prvi internacionalni luksuzni hotel u Afganistanu. Ima najmanje 200 soba i nekada je pripadao međunarodnom lancu hotela. Od 2001. godine ga koriste zapadni novinari.