BiH Vijesti

Naredne sedmice disciplinsko ročište sutkinji Ružici Jukić

BIRN BIH
Pripremno ročište pred Prvostepenom disicplinskom komisijom za sutkinju Općinskog suda u Tuzli Ružicu Jukić, koja se tereti za ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, održat će se u petak, 7. oktobra, potvrdila je ona za BIRN Bosne i Hercegovine.

Kako je navela Ružica Jukić, sutkinja Općinskog suda u Tuzli i bivša potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), ona se po tri tačke tereti da je počinila disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

Prema njenim riječima, prema prvoj tački tužbe tereti se da je putem svog Facebook profila komentarisala svjedočenje Glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić – Nadarević pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

Sutkinja Jukić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojasnila da se prema drugoj tački tužbe tereti da je novinaru portala Bosnian Times komentarisala ono što je, kao potpredsjednica VSTV-a, znala o prijavama protiv tri glavna tužioca u Sarajevu, Tuzli i Bihaću.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) je, kako je dodala, tereti i za obraćanje Vijeću kada nije izabrana za sutkinju Apelacionog suda u Brčko Distriktu.

“Obratila sam se članovima [Vijeća], oni su izabrali čovjeka koji ima samo pet i po godina staža, koji je bio iza mene. To je Robert Jović”, navodi Jukić.

Jukić je do juna 2020. godine vršila dužnost potpredsjednice VSTV, kada ju je zamjenila Sanela Gorušanović – Butigan, sutkinja sarajevskog Općinskog suda.

BIRN BIH/Informer.ba