BiH Kultura Vijesti

Narodno pozorište Sarajevo najavilo zanimljiv program

Narodno pozorište Sarajevo ostvarilo je značajan uzlet u svim sferama, a za tekuću umjetničku sezonu najavljuju zanimljiv program sa zaokretom prema klasičnim naslovima.

 

Dino Mustafić, na konferenciji za medije, istaknuo je i njihovu namjeru da se što više otvore prema publici te da će programima, planiranim u segmentima Baleta, Opere i Drame, to i uspjeti.

– Mislim da ćemo i u sljedećoj sezoni imati zanimljive naslove koji će održati estetski i umjetnički nivo koji smo sebi postavili. Svojevrstan zaokret je prema klasici, ali klasici koju ćemo mi propitivati autorski i radikalno – kazao je. Među ciljevima za tekuću umjetničku godinu Mustafić ističe i bolju povezanost sa sredinama u BiH gdje publika nema mnogo pristupa scenskoj umjetnosti.

Umjetnička direktorica Drame Vedrana Božinović istaknula je uspjehe tog segmenta u protekloj umjetničkoj sezoni, a za narednu sezonu najavila je devet premijernih naslova, uzbudljiv umjetnički, ali i društveno angažiran rad. Premijerni repertoar Drame već je počeo predstavom ‘Hasanaginica’, koja je izvedena krajem septembra.

– Pored toga što su u predstavama koje su rađene u NPS angažovani svi glumci iz Ansambla, te kolege iz ostalih sarajevskih pozorišta otvorili smo vrata i mladim glumcima – naglasila je.

Umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić istaknuo je da je Opera u protekloj umjetničkoj sezoni izvela četiri premijere, brojne koncerte raznim povodima te zabilježila gostovanja. Za tekuću umjetničku sezonu najavljuje tri premijere, zanimljive operne sadržaje.

Umjetnički direktor Baleta Evgeny Gaponko naglašava da je Balet NPS tokom protekle sezone ostvario tri svoje i sudjelovao u dvije operne premijere. Prva premijera Baleta u tekućoj umjetničkoj godini bit će ‘Sarajevski Romeo i Julija’, a planirana je za 23. mart 2023. godinu

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) zabilježilo je u protekloj umjetničkoj sezoni 11 premijera, a ostvareno je 13 nagrada na brojnim festivalima. Zabilježeno je 114 igranja od čega 26 gostovanja. Više od 27.000 gledatelja gledalo je predstave Narodnog pozorišta Sarajevo, od toga 7000 na gostovanjima. NPS pristupilo je Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara.

Tokom današnjeg susreta sa novinarima prezentirana je i nova web stranica Narodnog pozorišta Sarajevo koja u fokusu ima repertoar tog pozorišta, a posjetioci će moći rezervisati karte i odabrati mjesta na kojima žele sjediti.

 

Fena/Informer.ba