Politika Udarno Vijesti

Naš cilj je da se odbranimo od Turaka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da RS želi da bude u Evropi, ali ne po svaku cijenu i ne protivno pravilima koja tamo važe za sve.

“Dostići ćemo mi civilizacijske standarde, makar se i ne kretali ka Evropi i ne bili u njoj. Ali, dok nismo tamo, nismo članica, što nam daje za pravo da ono što od njih nećemo – ne uzimamo”, izjavio je Dodik.

Govoreći o dolasku specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena, Dodik je rekao da nema tog autoriteta koji može da vrati sredstva upotrebe sile, ucjena i prijetnji i da je “to vrijeme nepovratno prošlo”.

Mnogi su trenirali na mojoj smjeni. Zaboravljajući da vježbam i ja. Radeći sve ove godine pod pritiscima, prkoseći im. Ne dajući im da me pretvore u čovjeka niže vrste, kriminalca, nacionalistu, fašistu…“, istakao je Dodik, podsjećajući da ni u jednom aktu međunarodne zajednice, niti Vijeća sigurnosti, ne stoji odrednica da neko može da smjenjuje ljude ili nameće zakone.

Govoreći o strukturnom dijalogu o reformi pravosuđa, Dodik je rekao da željno iščekuje trenutak kada će u Upitniku EU, na pitanje postoji li sud i tužilaštvo BiH, uslijediti negativan odgovor.

Jedva čekam da vidim šta će se dogoditi kad zatražimo da nam se pročita u kom to dokumentu piše da je BiH nadležna za pravosuđe, kao i da nam u bonskim ovlašćenjima pokažu gde to piše da visoki predstavnik može da nameće zakone. Da vidimo hoće li ta Evropa priznati grešku, biti stručna i objektivna, ili će nastaviti sa licemjerjem. E, u tu licemjernu Evropu nećemo da idemo“, rekao je Dodik.

On je naveo da ne vidi zašto bi Evropa vršila bilo kakve pritiske i nekoga kažnjavala, s obzirom na to da se nijedna zemlja nije pridruživala Evropi po principu kazni i pretnji smjenama. “Jedino ako nisu riješili da sve principe sruše u Bosni. Ako ovdje neko bude htio da uspostavlja vladavinu arogancije, sami ćemo odbiti taj put. Ma šta očekivao neki službenik međunarodne zajednice“, istakao je Dodik.

Komentarišući depeše, koje je objavio sajt WikiLeaks i etiketu da je Dodik “Milošević bez oružja” i tvrdi nacionalista, predsjednik RS-a je rekao da diplomate svašta pričaju. “Svi smo mi za njih glupi, loši momci, a oni pametni i dobri… A, pamet im pribavlja samo okolnost što iza njih stoje velike zemlje“, naglasio je Dodik.

Govoreći o upozorenjima američkih diplomata u tim depešama da se u BiH stvara nova Palestina, Dodik je rekao da se odavno zna da “Bosnu ne vodi izabrana vlast, već Islamska zajednica i Mustafa Cerić“.

Traže se svi mogući načini da Bošnjaci ostanu mirni. U tim depešama su jasno pokazali da im je to cilj i da Bošnjacima drže stranu. Cilj je da se nadogradi bosanska država na štetu entiteta. U otvorenim razgovorima u četiri oka pokazuju ogroman strah od uloge Turske na ovom prostoru, a javno joj daju svu podršku. Naš cilj je da se odbranimo od Turaka“, rekao je Dodik.

On je ponovio da je RS spremna da napravi Vijeće ministara BiH, ali da drugi to neće, prvenstveno lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, za koga je rekao da RS nije spremna da ga upošljava. Dodik je istakao da RS više neće dopustiti da ministri BiH rade na njenu štetu, kao i da plaća “monstruma od administracije u Sarajevu“.

Zato, mislim da smo sve dalje od rješenja. Hoćemo četiri mjesta, ili nema dogovora. Svoje nećemo dati, nego ćemo oduzeto vraćati“, naglasio je predsjednik RS-a.

Srbija se treba više okrenuti sebi, nego Evropi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbija treba da se okrene više sebi, nego Evropi, te istakao da Kosovo otimaju veliki i moćni i da je potpuno očigledno da Srbija to više ne može da spriječi, niti da povrati i integriše Kosovo.

Sve će se završiti tako što će jedno jutro na kosovskim granicama osvanuti albanski policajci, koji će tako ograničiti prostor koji je otet Srbiji. Srbija neće imati kud: ili da oružjem brani teritoriju, ili da odustane. Prvo ne bih nikad preporučio, jer znamo kako bi se završilo“, rekao je Dodik.

Navodeći da Srbija nikad ne treba da prizna Kosovo, Dodik smatra da Srbima na Kosovu treba saopštiti jasnu poruku tako što će država izdvojiti značajan novac za srpsku zajednicu koja ostane tamo da živi, a onima koji hoće da se isele treba omogućiti besplatno zemljište širom Srbije.

To je trenutno jedino rješenje. Tako će tom narodu dati izbor. Jedini koji je preostao. Ne treba više davati priliku Albancima da pričaju o nekom multietničkom društvu“, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

Dodik je naglasio da Srbija, dok postoji, treba da daje novac manastirima na Kosmetu i da se bori za njihov eksteritorijalni status.

Srbija ne može da vrati Kosovo i da ga integriše. To je iluzija. Oteli su ga moćni i arogantni, i to je kraj. Ne treba im bar više dozvoliti da se podsmijevaju i ponižavaju Srbiju. I zašto im vjerovati kad su tako bezočno oteli komad srpske zemlje. Ja im ne vjerujem“, rekao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da je Srbija izabrala Evropu kao put koji nema alternativu, Dodik je rekao da Evropa nikad nije verifikovala napore Srbije kako je ona zaslužila, te da su “za mnogo manje truda, svi drugi dobijali daleko više”.

Mislim da Srbija i Srbi u cjelini moraju da pokažu više privrženosti svom nacionalnom identitetu. Da se okrenu više sebi nego Evropi. Nije Evropa tako sjajno mjesto“, naglasio je predsjednik Republike Srpske.