Crna hronika Udarno Vijesti

Nastavlja se agonija: Fehro Habibović odbija hranu i ne odustaje od samoubistva

Otac šestero djece umjesto obećane novčane pomoći dobio mjesto na Psihijatrijskoj klinici u Sarajevu

Agonija Fehre Habibovića, oca šestero djece iz Živinica, i dalje se nastavlja, ali ovog puta na Psihijatrijskoj klinici KCUS-a, gdje je smješten nakon što se 26. avgusta u ilidžanskom naselju Pejton pokušao ubiti zbog 300 maraka koje je trebao dobiti od Službe za socijalnu zaštitu Općine Ilidža.

Bijeda i bolest

S lisicama na rukama odveden je u policiju, odakle je nakon davanja izjave prebačen na Psihijatriju. Iza rešetaka ove ustanove Fehro nam je jučer kazao da nije odustao od ideje da sebi oduzme život, jer, jednostavno, nema gdje smjestiti ženu i šestero djece, koja su više gladna nego sita.

Već četiri dana nisam ništa jeo ni pio. Ne znam više šta da radim, samoubistvo mi je jedini izlaz, ne mogu više da gledam svoju bijedu. Djeca su mi gladna, a uskoro će biti i na ulici. Dvoje je teško bolesno. Supruga je išla u socijalnu službu, tamo nisu htjeli razgovarati s njom o obećanom novcu za kiriju. Nakon što su nas izbacili iz stana na Otesu, našli smo stan, ali valja platiti kiriju s dječijim doplatkom i mojom penzijom. Ponekad sam nešto i zarađivao nacrno, ali nema više ni toga. Više ih ne možemo ni u školu slati. Rekao sam i ljekarima, čim me puste, ja ću se ubiti. Ako me nikada ne puste, umrijet ću od gladi, meni je svejedno” – ispričao nam je Fehro kroz suze.

Višesatna drama

Podsjećamo da su drama i ubjeđivanje s Fehrom prilikom pokušaja samoubistva trajali puna četiri sata, a sve se odvijalo pred djecom i suprugom, koja mu je panično pokušavala pomoći. Njegovom najstarijem sinu tada je pozlilo pa je onesviješten pao na cestu.

Ovaj borac, umjesto obećane pomoći, dobio je mjesto na Psihijatriji, a za četiri godine krvarenja u odbrani BiH i tri ranjavanja dobio je status socijalnog slučaja. Ironično, Fehro je jučer nosio majicu na kojoj je pisalo “Domaći proizvod, novo radno mjesto“. U našoj zemlji sve je više “domaćih proizvoda” poput Fehre, njihova “radna mjesta” su na psihijatrijskim klinikama, gdje dolaze s kvalifikacijom PTSP-a i nepravde.

 

Avaz/Informer.ba