BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Nastavlja se saobraćajni haos, vozila GRAS-a miruju

Tramvaji, trolejbusi, autobusi i kombiji i jutros su ostali u svojim garažama pa su se građani na sve moguće načine morali snalaziti kako bi pronašli prevoz do posla, fakulteta, škola.

Na ulicama su članovi Sarajevo taksija, koji uredno saobraćaju, ali prema najavama bi i oni mogli stupiti u štrajk i blokadu raskrsnica u podne.

Muke građanima dijelom olakšavaju autobusi Centrotransa, koji je jučer reagovao i u promet pustio 15 autobusa na relaciji Vijećnica – Hrasnica i Vijećnica – Dobrinja.

Prema trenutnoj situaciji, rješenje problema nije na pomolu. Jučerašnji pregovori u krugu GRAS-a su propali.

Sinoć kasno je završena vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo. Premijer Musić je u izjavi za medije koju je dao pola sata poslije ponoći istakao da je Vlada KS odlučila da će dati dodatnih 100.000 KM u vidu intervente pomoći voznom parku GRAS-a koji je u vrlo lošem stanju.

Predstavnici Sindikata GRAS-a u ovom trenutku razgovaraju s radnicima ovog preduzeća i dobili smo uvjeravanja da će učiniti sve da saobraćaj ujutro bude pokrenut“, rekao je Musić.

Vlada KS-a spremna je i na ispunjavanje zahtjeva Sindikata, a koji se odnosi na održavanje tematske sjednice Skupštine KS-a na kojoj bi bilo raspravljano o problemima GRAS-a.

Jedan dio radnika iskazao je zabrinutost da se kompanija namjerno uništava, ali to su spekulacije. Gradski saobraćaj je žila kucavica ovog grada i kantona i ko razmišlja na taj način o ovoj kompaniji želi zlo i građanima KS-a i GRAS-u“, rekao je Musić,a prenosi Saraejvo x com.

Razgovarano je i o kadrovskim rješenjima, a Musić je poručio da su ona isključivo u nadležnosti struktura vlasti.

Kada je u pitanju najava iz Udruženja Sarajevo taxi o blokadi raskrsnica Musić je pojasnio da nikakvih zvaničnih najava o tome nema te da MUP KS-a ima nalog da poduzme sve zakonom predviđene mjere da osigura prohodnost gradskih ulica.

 

Informer.ba