Svijet Vijesti

NATO ne uvažava zabrinutost Rusije

NATO ne uvažava zabrinutost Rusije zbog formiranja proturaketne odbrane (PRO) u Evropi, izjavio je u srijedu nakon sjednice Vijeća Rusija-NATO u Bruxellesu ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov, dodajući da između Rusije i NATO-a postoje načelne razlike u toj oblasti.

U odnosima Rusije i NATO-a oko PRO-a “povjerenje postoji, ali nema rezultata“, rekao je Serdjukov, prenosi agencija Itar-Tass.

NATO za sada ne čuje prijedloge Rusije o PRO-u. NATO insistira na formiranju dva nezavisna sistema “, rekao je ruski ministar. Serdjukov je pritom dodao da odlučujuću ulogu u poziciji NATO-a koja se razlikuje od pristupa Rusije imaju Sjedinjene Države, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, razlike postoje povodom jamstava koja bi preduprijedila mogućnost primjene evropske PRO radi presretanja ruskih interkontinentalnih balističkih raketa, ne uspijeva se formulirati ni konačni cilj saradnje niti se odrediti forma i struktura formiranja PRO-a.

Vidimo da se bez uvažavanja ruske zabrinutosti nastavlja sklapanje bilateralnih sporazuma o proturaketnoj odbrani s određenim zemljama“, rekao je Serdjukov, a agencija RIA Novosti podsjeća da su se SAD i Rumunjska dogovorili oko instaliranja američkih sustava za presretanje raketa u zrakoplovnoj bazi Devesalu.

Agencija Interfax prenosi da glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen očekuje da se problem saradnje s Rusijom u oblasti PRO-a riješi do samita Alijanse do maja 2012. godine.

Raketna prijetnja je realna i nama je potrebna realna odbrana. Želimo stvarnu saradnju s Rusijom oko PRO-a. Naše je viđenje – dva neovisna sistema koja prate isti cilj“, rekao je Rasmussen, koji je ponovio da će” najbolja garancija da PRO nije usmjeren na Rusiju biti otvorena i iskrena suradnja“.

NATO ne predstavlja prijetnju Rusiji i ne gleda na nju kao na prijetnju“, rekao je glavni tajnik Alijanse.

 

Fena/Informer.ba