Izdvojeno Svijet Vijesti

NATO spreman da mjesecima bombardira Libiju

NATO i njegovi saveznici spremni su za duži nastavak kampanje zračnih udara u Libiji, izjavio je britanski ministar obrane Liam Fox.

Fox je britanskim parlamentarcima rekao da su napravljeni planovi za različite vrste scenarija, uključujući još mnogo mjeseci izvođenja operacija zračnih napada, javio je Associated Press.

Britanski ministar obrane je, međutim, izrazio nadu da će libijski čelnik Moamer Gadafi popustiti pred međunarodnim pritiskom i otići s vlasti.

Fox je rekao kako se “svi nadamo da će pukovnik Gadafi shvatiti da je igra završena”, a da međunarodna zajednica “neće prestati (s kampanjom) sve dok se zadatak ne obavi kako treba“.

On je, pored toga, potvrdio da NATO razmatra koji bi još objekti mogli naći na meti njegovih udara prema rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom je intervencija u Libiji odobrena.

Načelnik generalštaba britanske vojske general David Richards pozvao je u nedjelju NATO da pojača svoje operacije u Libiji proširivanjem meta napada na infrastrukturne objekte.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a odobrena je vojna akcija u cilju zaštite civila od napada Gadafijevih snaga. Operacije u Libiji započela je međunarodna zajednica 19. marta, a upravljanje ovom akcijom NATO je preuzeo krajem marta.

Agencija France Presse javlja da su tri jake eksplozije potresle u ponedjeljak navečer Bab al-Aziziju, područje u blizini Tripolija u kojem živi libijski čelnik Moamer Gadafi.

Eksplozije su se osjetile i u hotelu u blizini centra Tripolija, gdje su smješteni strani novinari.

Ranije u ponedjeljak u zračnim napadima NATO-a uništena je radarska baza u predgrađu Tajuri, istočno od Tripolija, gdje se nalaze brojni vojni objekti, stambeni dio i sjedište službene libijske novinske agencije Jana.

Prema navodima očevidaca, radarska stanica u Tajuri je uništena, a u napadu je bilo i ljudskih i materijalnih gubitaka, mada detalji nisu navedeni, javile su ranije agencije.

NATO gotovo svakodnevno gađa Tajuru gdje je smješteno nekoliko libijskih vojnih objekata i radara.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu zatražio je u ponedjeljak da se raspiše potjernica za uhićenje libijskog čelnika Moamera Gadafija i njegovih najbližih suradnika zbog zločina protiv čovječnosti.

Na konferenciji za novinare tužitelj Luis Moreno-Ocampo je potvrdio kako je zatražio da se izdaju nalozi za uhićenje, uz Gadafija, i njegovog sina Saifa al-Islama, kao i šefa obavještajne službe Abdullaha al-Sanusija zbog “široko raširenih i sistematskih napada na civile “.

Suci ICC-a treba da se izjasne hoće li izdati nalog za hapšenjem Gadafija i njegovih saradnika, javile su zapadne agencije.

Moreno-Ocampo je uvjeren da postoji osnova za podizanje optužnice protiv Gadafija i njegovih najbližih suradnika. Prema njegovim riječima, samo u februaru u nasilju u Libiji je ubijeno 500 do 700 ljudi.

U Tripoliju su unaprijed rekli da će ignorirati odluku tužitelja i sudaca ICC-a u Haagu.

Libija, kao i mnoge afričke zemlje i SAD, nije potpisala Rimski statut o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

 

Fena/Informer.ba