Svijet Udarno Vijesti

NATO vodi psihološki rat protiv Gadafija

NATO je u Libiji prešao na psihološki rat protiv snaga predsjednika Moamera Gadafija.

Kako je izjavio britanski potpukovnik Mike Bracken, putem radio-poruka i letaka koji se bacaju iz zraka, NATO poziva pripadnike Gaddafijevih oružanih snaga da se predaju i vrate kućama.

Istovremeno, porukom se ohrabruju pripadnici Gadafijevih snaga i civili da se udalje od vojnih postrojenja koja su cilj zračnih napada.
Od početka operacija pozivali smo pripadnike Gadafijevih snaga da predaju oružje“, rekao je on novinarima sedam sedmica nakon početka zračnih operacija u Libiji.

Nedavno smo pokrenuli ove aktivnosti dijeleći letke i koristeći radio sistem iz zraka i pozivamo Gaddafijeve snage da se sklone od vojne opreme, uključujući avione, tenkove, vozila i infrastrukture“, rekao je on.

Bracken je, putem videolinka iz baze u Napulju, na konferenciji za štampu u Bruxellesu, kazao da je do sada bačeno oko 140.000 letaka.

NATO je odbio da se izjasni o zahtjevu za proširenje bombardovanja na ciljeve u Libiji.

Ne govorimo o detaljima operacije“, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku.

Šef britanske vojske general David Richards u nedjelju je zatražio da se napadne infrastruktura Libije.

On je ocijenio da nije dovoljno napadati samo vojne ciljeve, jer u suprotnom prijeti opasnost da će Gaddafi nakon okončanja konflikta ostati na vlasti.

Bracken je, kao i Lungesku, rekao da se NATO pridržava striktno mandata Vijeća sigurnosti UN-a.

Taj mandat predviđa poduzimanje svih potrebnih mjera za zaštitu civla.

NATO smatra zgrade, u kojima se planiraju i koordiniraju napadi na civilno stanovništvo Libije, kao legitimne vojne ciljeve, rekla je Lungesku.

Naši ciljevi su tajni, dodala je ona, ističući da je svaki cilj koji NATO napada vojni cilj.

Od početka sukoba snaga libijskog vođe Muamara Gadafija i pobunjenika, prema podacima UNHCR-a, u Italiju i Maltu pobjeglo je oko 14.000 Libijaca.

Od tog broja je oko 1.700 pristiglo proteklog vikenda, rekla je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming u utorak u Ženevi. UNHCR je uz to ustanovio da se stotine ljudi, koji su najprije pobjegli u Tunis i Egipat, vraća u Libiju da bi od tamo brodovima krenuli put Evrope.

Prema UNHCR-u, 1.200 osoba, koje su od 25.marta pokušale da pobjegnu preko mora, vode se kao nestale. I pored opasnosti od mora, hiljade ljudi želi i dalje da bježi ka Evropi.

UNHCR je pozvao međunarodnu zajednicu da prihvati izbjeglice iz Libije.

Libijski ministar za naftnu industriju i šef Nacionalne naftne korporacije Shoukri Ganem nalazi se u Tunisu nakon što je napustio položaj u administraciji Moammara Gaddafija, izjavio je neimenovani izvor iz službe sigurnosti Reutersu.

Ganem se nalazi na ostrvu Đerba u blizini granice s Libijom u hotelu s grupom libijskih zvaničnika, izjavio je neimenovani izvor, navodeći da će Ganem otputovati u glavni grad Tunisa.

Pobunjenici su prethodno rekli da ne znaju gdje se Ganem nalazi, a televizijski kanali na arapskom jeziku kasno sinoć su javili da je podnio ostavku i napustio Libiju.

“Koliko znamo, on je napustio svoj položaj, toliko znamo za posljednja 24 sata“, rekao je predstavnik pobunjenika za finansije i naftu Ali Tarhuni.

U međuvremenu je jedan neimenovani tuniski zvaničnik iz pogranične oblasti između Libije i Tunisa rekao za AP da je Ganem prešao u Tunis kopnenim putem i napustio položaj u libijskoj vlasti.

Pobunjenici i arapski mediji i ranije su izvještavali da je Ganem podnio ostavku, da bi on to kasnije demantovao, ističući da obavlja svoju dužnost kao i obično.

Ganem je jedan od najistaknutijih libijskih zvaničnika koji su do sada napustili svoje dužnosti usred tromjesečnih sukoba između režimskih snaga i pobunjenika, a prvi je to krajem marta učinio Moussa Koussa, nekadašnji najbliži Gaddafijev saradnik i ministar vanjskih poslova.

 

Fena/Informer.ba