BiH Vijesti

Nazire se završetak radova na dogradnji i rekonstrukciji Gradske dvorane u Bihaću

Projekat dogradnje i rekonstrukcije sportske dvorane “Luke” u Bihaću, napokon je u završnoj fazi realizacije, nakon sada već višemjesečnih sporova sa bivšim glavnim izvođačem radova.

– Glavnom izvođaču radova na rekonstrukciji i dogradnji dvorane rok za završetak dogovorenog obima posla istekao je još na ljeto prošle godine. Konkretno, taj ugovoreni vremenski period za završetak predviđenih radova produžavan je dva puta, međutim izvođač ni tada nije ispunio svoje obaveze. Inače, Komisija za primopredaju radova i nadzorni organ konstatirali su određene nedostatke, zbog čega je aktivirana bankovna garancija i dat rok da se isti otklone, što spomenuti izvođač na koncu opet nije u potpunosti učinio. Nadalje, izvođač je uradio neke radove koji nisu bili predmet ugovora i inisitirao da iste naplati na način da mu se priznaju dodatni, nepredviđeni radovi i troškovi, na šta investitor (Grad Bihać) nije pristao i što će, između ostalog, vjerovatno biti predmet sudskog spora – izjavio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Nakon što je ova saradnja koja će epilog vjerovatno dobiti sudskim putem – prekinuta, raspisani su javni pozivi i izabrani novi izvođači za nastavak realizacije projekta, odnosno izvođenje preostalih radova.

Neki radovi su već u toku. Radi se o elektro i mašinskim instalacijama, te podopolagačkim radovima. Nakon njih slijede i završni radovi na vodoinstalacijama, unutrašnjoj bravariji i vanjskom okolnom uređenju, čime će objekat sportske dvorane „Luke“ biti spreman za tehnički prijem i upotrebu.

– Rekonstruisani i dograđeni objekat gradske sportske dvorane, pored stare renovirane sale, imat će još jednu novu veliku salu za lopačke sportove. Ispod novoizgrađenog velikog terena, nalaze se i tri manje sale za aerobne i borilačke sportove, te fitnes centar. Sanirane su postojeće i izgrađene nove svlačionice, dok je kapacitet tribina proširen za 400 sjedećih mjesta. Umjesto stare konstrukcije, postavljena je kompletna nova fasada od termopanela i novo krovište, te ugrađen novi efikasni sistem grijanja i hlađenja. Nabavljen je i novi savremeni semafor, a u toku je i nabavka kompletnog novog sportskog mobilijara – potvrdio je direktor Javne ustanove za sport, odmor i rekreaciju Grada Bihaća Ermin Lipović.

Iz bihaćke gradske uprave najavljeno je kako bi sportisti i rekreativci ovog grada, vrlo brzo trebali biti u obnovljenoj i modernoj dvorani.

 

Fena/Informer.ba