Svijet Vijesti

Ne prestaju teške borbe u Jemenu

Borbeni avioni su po nalogu vlasti Jemena napali u petak militantne islamiste koji od marta drže grad Džar na jugu zemlje i bombardovali su ga iz vazduha, pri čemu je najmanje šest pripadnika islamističkih snaga poginulo.

Jemen je već izvjesno vrijeme zahvaćen previranjima, zbog čega su se militantni islamisti i u ovoj zemlji – od kojih su neki bliski AL Qaidi, ohrabrili i iskoristili priliku da zauzmu dosta gradova na jugu zemlje, među kojima je i prestolninica južne pokrajine. Sada u ovoj oblasti u kojoj vlada nema kontrolu otvoreno operišu, organizuju obuku s bojevom municijom i podižu kontrolne punktove na putevima.
Jug Jemena je nekada bio zasebna država i sada ponovo teži da se otcijepi.

Na sjeveru povremeno izbijaju pobune šiita, dok je prestolninica Sana zahvaćena protestima plemenskih predstavnika, rešenih da nakon preko trideset godina sa vlasti svrgnu autokratskog lidera Alija Abdulaha Saleha, koji je u novije vrijeme protiv njih bio angažovao i svoje najubojitije snage.

Iskoristivši slabljenje državne vlasti uslijed ovih borbi između vladinih snaga i naoružanih plemena, militantni islamisti su prestonicu nemirne pokrajine Abjan zauzele 27. maja, a kriza se produbila kada je Saleh 3. juna ozbiljno povrijeđen u raketnom napadu na njegovu palatu i hitno morao da bude prebačen na liječenje u susjednu Saudijsku Arabiju, gdje se još uvjek nalazi.

 

Blic/Informer.ba