Ekonomija Vijesti

Nema pomoći za BiH bez dogovora o makroekonomskom okviru

Bez dogovora o makroekonomskom okviru BiH neće dobiti pomoć međunarodnih institucija u finansijskom smislu, izjavila je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu.

Ona je naglasila da je prvi uslov za finansijsku podršku budžetima u BiH dogovor o makroekonomskom okviru za period od 2012. – 2014. godine od Fiskalnog vijeća BiH.

“To je od kritičnog značaja za ostvarivanje pristupa finansiranju od Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Bez tog dogovora nećemo moći pružiti finansijsku podršku budžetima u BiH”, istakla je Abreu i dodala da će Svjetska banka nastaviti da pruža podršku za investicione projekte, kojih se trenutno provodi 12, ukupne vrijednosti 302 miliona američkih dolara.

Ona je upozorila da učinci daljeg globalnog usporavanja i produžene neizvjesnosti oko eurozone mogu uticati na ekonomiju BiH putem smanjenja izvoza u zemlje eurozone, produžene stagnacije direktnih stranih investicija, otežanih uslova za dobijanje kredita od banaka i smanjenja doznaka iz inostranstva.

“Naše su projekcije da će ekonomski rast naredne godine biti manji nego u 2011. godini. Za BiH predviđamo rast od dva odsto ove godine i jedan posto u 2012. godini, A i taj scenario zavisi od urednog rješavanja euro krize”, istakla je Abreu za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Ona je naglasila da je u kratkoročnom i srednjoročnom periodu bitno riješiti pitanja fiskalnih ograničenja, i dalje obezbijediti fiskalnu stabilnost u 2012. godini i kasnije, s ciljem postizanja uravnoteženog budžeta do 2015. godine, te dodala da to zahtijeva uspostavljene Vijeće ministara BiH, usvojen globalni fiskalni okvir i usaglašene budžete.

Abreu je navela da će izazov pred vlastima biti da se donese budžet koji će obezbijediti adekvatnu zaštitu najugroženijih, uz istovremeno obezbjeđenje da javna potrošnja pruža podršku i za ekonomski rast i zapošljavanje putem produktivne potrošnje i kapitalnih investicija.

 

Srna/Informer.ba