Izdvojeno Politika Vijesti

Nema raskola, smirile se ”strasti” u HSP-u

Predsjedništvo HSP-a BiH u proširenom sastavu konstatovalo je na današnjoj sjednici u Tomislavgradu da u toj stranci nema raskola.

Na sjednici je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i unutarstranačkom sukobu do kojeg je došlo nakon što je potpredsjednik stranke Josip Perić iznio niz optužbi na račun predsjednika Zvonka Jurišića.

Nakon rasprave konstatovano je da u HSP-u BiH nema raskola, a članovi Predsjedništva jedinstveni su u ocjeni da potpisana platforma za formiranje vlasti u FBiH nije u dovoljnoj mjeri i predviđenom dinamikom rješavala nagomilane probleme hrvatskog naroda, što je i bio razlog ulaska u koaliciju sa SDA, SDP-om i Narodnom strankom “Radom za boljitak”.

Tenzije između tzv. tomislavgradske grupe HSP-a na čelu sa potpredsjednikom stranke Josipom Perićem, koja je proteklih dana izrazila nezadovoljstvo radom lidera HSP-a Zvonka Jurišića i najavila povlačenje iz Vlade FBiH ministra finansija Ante Krajine, koji je takođe kadar HSP-a iz Tomislavgrada, spustile su se i na sjednici su prevladavali pomirljivi tonovi.

Čelništvo HSP-a BiH najavilo je da će sutra poslati poziv za sastanak stranaka platforme na kojem bi trebalo razmatrati zamjerke koje su se čule u današnjoj raspravi u Tomislavgradu, a dogovoreno je i da će se ubuduće sjednice Predsjedništva stranke, na kojima će se donositi sve značajnije odluke, održavati svakih 15-tak dana.

 

Srna/Informer.ba