Intervju Vijesti

Nenad Milic (LDP): Ko je krio Mladića

Ovim rječima zamenik predsednika LDP Nenad Milić definiše svoj stav o najvažnijoj političkoj temi u regionu posljednjih dana. U intervjuu za Kurir Milić podsjeća da je Mladić optužen za najteže zločine, za ubistva hiljada ljudi, postupke suprotne svim herojskim i časnim tekovinama srpskih oficira.

“Time moramo da se bavimo, jer je to preduslov oslobađanja Srbije tereta, naša moralna obaveza. Ovo je prilika da odgovaraju krivci koji su sprovodili politiku zločina, a da sramota padne s onih koji se ničim nisu ogrešili o pravila u ratu”.

 

 

* Da li će se otkriti ko ga je skrivao sve ove godine?

” To zavisi od spremnosti da se demontira antihaški lobi i njegov politički okvir. Mislim na politiku koja se hapšenju ne samo Mladića, nego i Miloševića pre deset godina, suprotstavljala zato što su znali da će otvaranje Srbije i njena integracija u Evropu njih onemogućiti da i dalje žive od činjenice da je zemlja izolovana i posvađana sa susedima i svetom. Iza te vrste lažnog patriotizma uvek se kriju materijalni ili kriminalni interesi”.

 

* Ko je kriv što Mladić nije ranije uhapšen?

Dok je Đinđić vodio vladu, hapšenje nije bilo moguće zbog poznatog stava Koštunice i činjenice da je Mladić, kao bivše vojno lice, boravio u objektima koje su kontrolisali pripadnici Vojske, čiji je vrhovni komandant i autoritet bio predsednik SRJ. Posle 2004. ti ljudi su preuzeli i republičku vladu”.

 

* Ko je odgovoran za nerede na beogradskim ulicama nakon mitinga radikala?

“Kriva je politika koja je deci koja danas imaju 18 godina celog života slala poruku da je svet protiv nas, da se u Srebrenici nije desio genocid, da su kriminalci heroji…”

 

* Ima onih koji smatraju da je SRS kriv i da ga čak treba zabraniti.

Ne mogu radikali da budu krivi, a da se Tomislavu Nikoliću i naprednjacima dopusti da skinu bedž, zaborave da su pre tri godine organizovali nasilne demonstracije protiv hapšenja Karadžića, bulevar Zorana Đinđića hteli da nazovu Mladićevim bulevarom…

“Nije dovoljno da kažu da ih je Šešelj nagovarao. Čak i ako je to tačno, to znači da nisu zreli da vode zemlju tako nestabilni i podložni lošim uticajima.”

 

Informer.ba