BiH Vijesti

Neprecizan postojeći zakon koji štiti bh. zvaničnike

Gotovo 2.000 nosilaca izvršnih, zakonodavnih i sudskih funkcija u Bosni i Hercegovini imaju pravo na imunitet. Postavlja se pitanje šta je zapravo imunitet i da li on može biti prepreka za krivično gonjenje ili pokretanje krivičnog postupka? Zakon o imunitetu u Bosni i Hercegovini postoji, ali pravna struka je mišljenja da je on poprilično generalizovan, te da nije decidno navedeno od kojih krivičnih djela su sve zaštićeni političari.

Pravo na imunitet u Bosni i Hercegovini imaju članovi državnog Predsjedništva, ministri na državnom i entitetskim nivoima, predsjednici i potpredsjednici entiteta, članovi entitetskih parlamenata, sudije i tužioci, članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Također, zanimljiv podatak koji se odmah u prvom članu zakona navodi jeste taj da se delegati i članovi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogu pozvati na imunitet od krivične ili građanske odgovornosti, a članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine se mogu pozvati samo na imunitet od građanske odgovornosti.

Advokatica Adna Dobojlić je kazala da je i njoj ova podjela poprilično nejasna, te da nije objašnjeno u Zakonu iz kojeg razloga se ona desila.

“Smatram da bi se to trebalo promijeniti i napraviti izmjene i dopune tog zakona. Ta je stavka baš čudna jer je poznato da su pojedini ministri bili optuženi dok su bili na funkciji. Ista situacija je i sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem kojem se sudi u predmetu ‘Respiratori’ jer on ima imunitet samo od građanske odgovornosti u okviru svoje službene dužnosti, ali krivične ne. Dakle, za ministre isto važi kao i za predsjednike entiteta”, navela je Dobojlić.

Šta štiti Dodika od krivične odgovornosti?

Milorad Dodik koji trenutno obnaša funkciju predsjednika Republike Srpske, a mandat prije tog imao je kao član Predsjedništva BiH. Prema Zakonu o imunitetu on je zaštićen od građanske, ali ne i krivične odgovornosti. S obzirom na to da je odveć poznata njegova retorika u kojoj propituje ustavnost, ali i državnost BiH te entitet stavlja iznad države, zatim organizuje referendume, negira državne institucije, ali i genocid, ineteresovalo nas je da li i zbog čega njega štiti imunitet od procesuiranja.

Tužilaštvo BiH je formiralo nekoliko predmeta u vezi s negiranjem genocida, međutim, sve je na tome stalo.