BiH Top Vijesti

Neradni dani za Novu godinu

Neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine za novogodišnje praznike su 1., 2. i 3. januar 2023. godine.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da se, u skladu sa zakonskim odredbama, Nova godina kao praznik obilježava dva dana – 1. i 2. januara. Ukoliko jedan od dana u koje se obilježava Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

S obzirom na to da je 1. januar 2023. godine u nedjelju, iz Federalnog ministarstva obavještavaju da su nedjelja 1. januar, ponedjeljak 2. januar i utorak 3. januar 2023. godine neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Naime, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obrazložilo je da je Nova godina praznik koji se obilježava dva dana (1. i 2. januara) u skladu sa Zakonom o praznicima, koji se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona, odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom, primjenjuje kao federalni zakon.

Tim Zakonom je propisano da, ukoliko jedan od dana u koje se obilježava Nova godina pada u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.

Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Fena/Informer.ba