Svijet Vijesti

Nerealno je razmišljati o promjeni granica na Balkanu

Na jednom nedavnom skupu u Washingtonu James R. Hooper, analitičar i dobar poznavatelj prilika u regiji zapadnog Balkana, iznio je mišljenje da će Srbija u narednom periodu biti zaokupljena pitanjem državnih granica.

Novinarka VoA-e Yela de Francheski zamolila je Hupera, koji trenutno obavlja dužnost direktora organizacije PILP, koja pruža besplatne pravne usluge vladama i državama angažiranim u mirovnim pregovorima, da detaljnije objasni svoj stav.

Mislim da srpski politička elita još nije odustala od nastojanja da pripoji dodatne teritorije. To se odnosi na dio teritorije Kosova, kao i dio teritorija Bosne i Hercegovine. Međutim, sve dok takve aspiracije budu postojale – postojat će i rizik od izbijanja novog nasilja, novog rata, kao i rizik podrivanja veza Beograda s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama, koje su napredovale od odlaska Miloševića do danas”, smatra Hooper.

Upitan jesu li takve teritorijalne ambicije ostvarive, Hooper je odgovorio: “Uopće ne vjerujem da su realne. Mislim da one jedino mogu poslužiti kao politička osnova za održavanje i osvajanje vlasti unutar Srbije. Riječ je o stavovima političke elite, a ne običnih ljudi. Mislim da je srpski narod mnogo više zainteresiran za ulazak u Evropsku uniju, za prosperitet Srbije, veću zaposlenost, bolje obrazovanje i bolji život. Mada elita često govori o putu ka Evropi, općepoznato je da se sada uglavnom bavi pitanjem državnih granica. Ta tema koja je doskora bila predmet rasprava u političkim kuloarima, iznijeta u javnost, i to od strane visokog vladinog dužnosnika kao što je potpredsjednik vlade Srbije Ivica Dačić.”

Sugovornik VoA-e ne odobrava ni politiku predsjednika Srbije, Borisa Tadića prema Bosni i Hercegovini: “Tadić odmaže time što tretira Republiku srpsku kao da je dodatak Srbije. On ignorira vladu u Sarajevu, nastojeći da s RS-om posluje izravno. To stvara pogrešan dojam, što potiče Milorada Dodika, koji vrši stalan pritisak sa ciljem da potakne proces raspada BiH, nakon čega bi RS mogla da se otcijepi i pridruži Srbiji. Mislim da to ne može uspjeti, ali Tadić podržava Dodika u tome.”

Slična nastojanja su ne samo jalova, već bi mogla potaknuti nasilje, smatra Huper. “Mislim da ne postoji mogućnost da Bošnjaci dopuste odvajanje Republike srpska bez borbe. To znači nasilje, rat kao i vojno angažiranje Evrope i Amerike, što bi, kao što sam rekao, potkopalo ozbiljne napore Srbije da postane konstruktivna, stabilizirajući članica zajednice evropskih zemalja, što bi vodilo i konačnom pridruživanju Evropskoj uniji. ”

Na pitanje da li Sjedinjene Države mogu utjecati na Beograd, James Hooper je odgovorio: “Sjedinjene Države su za sada prepustile Evropi da predvodi. Međutim, u Washingtonu se sve više raspravlja o aktivnijoj ulozi SAD-a. Mislim da mnogi članovi administracije i drugi dužnosnici u Washingtonu smatraju da Evropljani nisu pokazali dovoljno spremnosti i da se takva pitanja ne mogu riješiti u okviru procesa pridruživanja Srbije evropskom bloku. Oni se zalažu za aktivniju ulogu SAD-a na Balkanu.”

Hooper je na kraju podsjetio da politika koja vodi do prosperitetne evropske budućnosti Srbije podrazumijeva dobre odnose sa susjedima, uključujući Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

 

Fena/Informer.ba