Izdvojeno Region Video Vijesti

Nasilje prekinulo prvi splitski Gay pride, uhapšeno 137 osoba

Policija je uhapsila 137 osoba od kojih 25 maloljetnika koji su izazivali nerede na današnjem prvom splitskom Gay prideu, a ozlijeđeno je osam osoba, rečeno je sinioć na izvanrednoj konferenciji za novinare splitsko-dalmatinske Policijske uprave (PU).

Čelnici PU ocijenili su da je policija dobro odradila posao, upozorivši da je u postupanjima morala biti iznimno oprezna jer su se među prosvjednicima protiv parade bile i žene s djecom, starci, ali i mnogobrojni stranci od kojih su neki samovoljno ušli u povorku.

“Reagirali smo na sve povike i vrijeđanja, te smo osigurali trasu kolone i planiranu zonu za gay pride. Uhitili smo i osobu koja je na dnu Marmontove ulice  bacila topovski udar od kojega je ozlijeđen jedan naš kolega. Ovaj skup smo doveli do kraja zahvaljujući dobrom radu policije. U sljedećim danima ćemo pregledati snimke s kamera i procesuirati sve koji su činili izgrede“, kazao je načelnik Sektora policije Slobodan Marendić.

Po policijskoj procjeni na Rivi je bilo 150 sudionika povorke, dok je okolo bilo 10 hiljada ljudi od kojih je 8000 bilo protivnika prvog gay pridea.

“Skupinu od 50 građana koja se u jednom trenutku okupila pred Lučkom kapetanijom nakon što su počeli vrijeđati sudionike skupa smo rastjerali. Cijelo vrijeme je situaciju nadzirao helikopter i naše službeno plovilo. Zadovoljni smo kako smo odradili posao“, rekao je, uz ostalo, načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić.

Tokom gay pridea, koji je održan od 14 do 16,30 sati u središtu grada, ozlijeđeno je osam osoba među kojima su bili novinari, policajci i jedan izgrednik koji je zadobio ozljede prilikom policijskog postupanja, a zbog čega će se provesti istraga, izvijestila je policija.

Policija je pred novinare iznijela predmete koje su koristili protivnici parade – kamenje, gas masku, cipelu, boju za ispisivanje grafita i bengalku, a u gađanju povorke na raspolagaim je bio i paradajz.

Nakon završetka parade policija je 80 pripadnika gay pridea osobnim policijskim vozilima prevezla do autobusa kojima su otišli svojim kućama.

 

Fena/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • neka ste ih otjerali, sutra treba da nasa djeca budu ko i oni mamu im pedersku, ja sam iz Bosne i nadam se da ce i kod nas doci da im jebemo mamu za sva vremena !